10 tipů, jak využít mikrovlnku. Oživí starý chléb, pomůže oloupat česnek i rajčata
-
Mikrovlnná trouba není jen na ohřívání, dokáže toho mnohem víc.Doma ji má téměř každý z nás. Většinou ji ale využíváme maximálně tehdy, když potřebujeme ohřát jídlo. To je však velká chyba. Pro mikrovlnnou troubu totiž můžeme v kuchyni najít mnohem víc využití. Překvapí vás, co všechno dokáže. Při vaření a pečení ušetří nejen čas, ale i špinavé nádobí.
- Česnek je neocenitelnou přísadou. Dodá jídlu šmrnc a říz. Oloupat víc stroužků ale bývá hrozná práce. Suchá slupka jako by se někdy vůbec nechtěla od stroužku oddělit. Drží na něm jak přilepená. Díky mikrovlnce ale už tenhle problém nebudete nikdy muset řešit. Vložte do ní celou hlavičku česneku, dejte ji na plný výkon po dobu 15 sekund. Česnek zůstane krásně vláčný a slupky půjdou dolů téměř samy.1.
Pomůže oloupat česnek, rajčata i broskve
Stejně tak vám tenhle domácí přístroj pomůže oloupat rajčata nebo broskve. Stačí je dát na 30 sekund do mikrovlnné trouby zapnuté na nejvyšší stupeň a pak je nechat ještě dvě minuty uvnitř "dojít". Brzy uvidíte, jak se slupky pomalu natrhávají. Zbytek už je hračka.
- Citrony jsou obzvlášť teď v létě opravdu drahé. Jenže právě v tomto tropickém počasí, které teď panuje, není nic víc osvěžujícího než dobře vychlazená citronáda. Co však dělat, když se vám z citrusového plodu nedaří vymačkat víc než pár kapek? I tady pomůže mikrovlnka. Když do ní citron či limetku dáte a pustíte ji na plný výkon na 10 až 20 sekund, dostanete z nich mnohem víc šťávy.2.
Více šťávy z citronu
VideoVideo se připravuje ...Dostaňte z citronů co nejvíce šťávy! Adam Balažovič
- Máte chuť na čočku s párkem a vajíčkem nebo třeba fazolovou polévku, ale nenamočili jste si luštěniny den předem? Zapojte do přípravy mikrovlnnou troubu. Luštěniny stačí zalít vodou, přidat špetku jedlé sody a pustit troubu na plný výkon po dobu 10 minut. Pak je vyndejte, nechte 30 až 45 minut "dojít" a následně je můžete uvařit klasickým způsobem.3.
Urychlí vaření luštěnin
- Pokud máte med plný zkrystalizovaného cukru a ohýbáte o něj lžíci, stačí dát sklenici bez víčka na 2 až 3 minuty do mikrovlnky nastavené na nejnižší stupeň. Med pak bude znovu nádherně tekutý.4.
Povolí zcukernatělý med
- Pryč jsou časy, kdy chléb vydržel čerstvý, měkký a voňavý celý týden. Dnes už je třetí den obvykle téměř nepoživatelný. Pokud ho však chcete "občerstvit", vložte ho do mikrovlnky, přikryjte namočenou a dobře vyždímanou papírovou utěrkou a troubu pusťte na plný výkon na 10 sekund. Pečivo natáhne vlhkost a bude hned mnohem lepší.5.
Občerství starý chléb
- Znáte to, občas doma najdete otevřený pytlík brambůrků, které jsou vlivem nasáklé vlhkosti ze vzduchu tuhé a nepoživatelné. Stačí je však vysypat do misky, přikrýt papírovou utěrkou a dát je do mikrovlnky zapnuté na plný výkon na přibližně 15 sekund. Zvlhlé chipsy pak budou zase křupavé. Funguje to i na sušenky a krekry, ty je však třeba dát do mikrovlnky na asi 30 sekund.6.
Oživí zvlhlé sušenky, chipsy a krekry
- Delší dobu skladované koření obvykle ztrácí svou charakteristickou vůni, a tím pádem i chuť. Pokud chcete, aby získalo své neodolatelné aroma zpátky, stačí ho dát na 15 sekund do mikrovlnky. Funguje to i na různá semínka a ořechy.7.
Rozvoní vyčpělé koření
- Také přidáváte do koláčů, bábovek a dalších moučníků pražené ořechy? Pak dobře víte, že jejich příprava v klasické troubě je poněkud zdlouhavá. Mnohem snadnějším a rychlejším způsobem je trouba mikrovlnná. Ořechy "pečte" na nejvyšší výkon po dobu 4 až 5 minut, každou minutu je však dobře promíchejte, aby se na jedné straně nepřepalovaly.8.
Opraží ořechy
- Čokoládu na polití moučníků nemusíte pracně rozpouštět ve vodní lázni. Jen musíte dát pozor, abyste ji nespálili. Nasekejte nebo nalámejte čokoládu na malé kousky, nasypte ji do misky a dejte do mikrovlnky zapnuté na střední stupeň na dobu 15 vteřin. Pak ji vyndejte a promíchejte. Pak ji znovu dejte zpět na dalších 15 vteřin. V případě potřeby proces opakujte.9.
Rozpustí čokoládu
- 10.
Pomůže vytvořit dokonalou pěnu na latté
Chcete mléčnou pěnu na horkou kávu? Jednoduše čerstvé mléko nalijte do uzavíratelné, dobře těsnící sklenice, nasaďte víčko a třepejte, dokud nebude pěnivé. Poté dejte sklenici bez víčka do mikrovlnky a hřejte na plný výkon po dobu 30 sekund. Jakmile trouba cinkne, jen seberte pěnu lžící.VideoVideo se připravuje ...Latté jako od profesionála: Stačí vám zavařovačka a mikrovlnka Adam Balažovič, Lenka Chvostová