Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 tipů, jak využít mikrovlnku. Oživí starý chléb, pomůže oloupat česnek i rajčata

/
  • Mikrovlnná trouba není jen na ohřívání, dokáže toho mnohem víc.
    Mikrovlnná trouba není jen na ohřívání, dokáže toho mnohem víc. (Shutterstock.com)
    16. srpna 2015 ● 06:00

    Doma ji má téměř každý z nás. Většinou ji ale využíváme maximálně tehdy, když potřebujeme ohřát jídlo. To je však velká chyba. Pro mikrovlnnou troubu totiž můžeme v kuchyni najít mnohem víc využití. Překvapí vás, co všechno dokáže. Při vaření a pečení ušetří nejen čas, ale i špinavé nádobí.

  • 1.

    Pomůže oloupat česnek, rajčata i broskve

    Autor: Shutterstock.com
    Česnek je neocenitelnou přísadou. Dodá jídlu šmrnc a říz. Oloupat víc stroužků ale bývá hrozná práce. Suchá slupka jako by se někdy vůbec nechtěla od stroužku oddělit. Drží na něm jak přilepená. Díky mikrovlnce ale už tenhle problém nebudete nikdy muset řešit. Vložte do ní celou hlavičku česneku, dejte ji na plný výkon po dobu 15 sekund. Česnek zůstane krásně vláčný a slupky půjdou dolů téměř samy.

     

    Stejně tak vám tenhle domácí přístroj pomůže oloupat rajčata nebo broskve. Stačí je dát na 30 sekund do mikrovlnné trouby zapnuté na nejvyšší stupeň a pak je nechat ještě dvě minuty uvnitř "dojít". Brzy uvidíte, jak se slupky pomalu natrhávají. Zbytek už je hračka.

  • 2.

    Více šťávy z citronu

    Autor: Shutterstock.com
    Citrony jsou obzvlášť teď v létě opravdu drahé. Jenže právě v tomto tropickém počasí, které teď panuje, není nic víc osvěžujícího než dobře vychlazená citronáda. Co však dělat, když se vám z citrusového plodu nedaří vymačkat víc než pár kapek? I tady pomůže mikrovlnka. Když do ní citron či limetku dáte a pustíte ji na plný výkon na 10 až 20 sekund, dostanete z nich mnohem víc šťávy.

    Video
    Video se připravuje ...

    Dostaňte z citronů co nejvíce šťávy! Adam Balažovič

  • 3.

    Urychlí vaření luštěnin

    Autor: shutterstoclk
    Máte chuť na čočku s párkem a vajíčkem nebo třeba fazolovou polévku, ale nenamočili jste si luštěniny den předem? Zapojte do přípravy mikrovlnnou troubu. Luštěniny stačí zalít vodou, přidat špetku jedlé sody a pustit troubu na plný výkon po dobu 10 minut. Pak je vyndejte, nechte 30 až 45 minut "dojít" a následně je můžete uvařit klasickým způsobem.
  • 4.

    Povolí zcukernatělý med

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud máte med plný zkrystalizovaného cukru a ohýbáte o něj lžíci, stačí dát sklenici bez víčka na 2 až 3 minuty do mikrovlnky nastavené na nejnižší stupeň. Med pak bude znovu nádherně tekutý.
  • 5.

    Občerství starý chléb

    Autor: Shutterstock.com
    Pryč jsou časy, kdy chléb vydržel čerstvý, měkký a voňavý celý týden. Dnes už je třetí den obvykle téměř nepoživatelný. Pokud ho však chcete "občerstvit", vložte ho do mikrovlnky, přikryjte namočenou a dobře vyždímanou papírovou utěrkou a troubu pusťte na plný výkon na 10 sekund. Pečivo natáhne vlhkost a bude hned mnohem lepší.
  • 6.

    Oživí zvlhlé sušenky, chipsy a krekry

    Autor: Shutterstock.com
    Znáte to, občas doma najdete otevřený pytlík brambůrků, které jsou vlivem nasáklé vlhkosti ze vzduchu tuhé a nepoživatelné. Stačí je však vysypat do misky, přikrýt papírovou utěrkou a dát je do mikrovlnky zapnuté na plný výkon na přibližně 15 sekund. Zvlhlé chipsy pak budou zase křupavé. Funguje to i na sušenky a krekry, ty je však třeba dát do mikrovlnky na asi 30 sekund.
  • 7.

    Rozvoní vyčpělé koření

    Autor: profimedia.cz
    Delší dobu skladované koření obvykle ztrácí svou charakteristickou vůni, a tím pádem i chuť. Pokud chcete, aby získalo své neodolatelné aroma zpátky, stačí ho dát na 15 sekund do mikrovlnky. Funguje to i na různá semínka a ořechy.
  • 8.

    Opraží ořechy

    Autor: Shutterstock.com
    Také přidáváte do koláčů, bábovek a dalších moučníků pražené ořechy? Pak dobře víte, že jejich příprava v klasické troubě je poněkud zdlouhavá. Mnohem snadnějším a rychlejším způsobem je trouba mikrovlnná. Ořechy "pečte" na nejvyšší výkon po dobu 4 až 5 minut, každou minutu je však dobře promíchejte, aby se na jedné straně nepřepalovaly.
  • 9.

    Rozpustí čokoládu

    Autor: Shutterstock.com
    Čokoládu na polití moučníků nemusíte pracně rozpouštět ve vodní lázni. Jen musíte dát pozor, abyste ji nespálili. Nasekejte nebo nalámejte čokoládu na malé kousky, nasypte ji do misky a dejte do mikrovlnky zapnuté na střední stupeň na dobu 15 vteřin. Pak ji vyndejte a promíchejte. Pak ji znovu dejte zpět na dalších 15 vteřin. V případě potřeby proces opakujte.
  • 10.

    Pomůže vytvořit dokonalou pěnu na latté

    Video
    Video se připravuje ...

    Latté jako od profesionála: Stačí vám zavařovačka a mikrovlnka Adam Balažovič, Lenka Chvostová

    Chcete mléčnou pěnu na horkou kávu? Jednoduše čerstvé mléko nalijte do uzavíratelné, dobře těsnící sklenice, nasaďte víčko a třepejte, dokud nebude pěnivé. Poté dejte sklenici bez víčka do mikrovlnky a hřejte na plný výkon po dobu 30 sekund. Jakmile trouba cinkne, jen seberte pěnu lžící.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

saly23: Ještě je jedno využití.Zavařování zeleniny,okurek,ovoce.Do normální sklenice na zavařování se sruobovacim uzávěrem 0,75ml,dámě třeba okurky,zalijeme lakem,zasroubujeme a dámě do mikrovlny na asi 7min.podle výkonu trouby.Nebojte se žádné jiskry nebudou.Můžete tak třeba rychle uvařit brambory,nakrajite na kousky zalijete lžíci vody a za 7 minut a nechat chvíli zchladnout.Dejte do vyhledávače zavařování v mikrovlnce.

(18. 08. 2015 10:34)

zlymikes: S tím česnekem opatrněji a každý si to musí vyzkoušet. Celá palička někdy u kořenů odráží vlny - prská- , plný výkon a 15 vteřin je moc - venkovní tečou a vnitřní nejsou -

(17. 08. 2015 14:43)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy