Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

6 vět, které se vám pokojové rostliny snaží říct. Zachraňte je!

/
  • (Shutterstock.com)
    26. srpna 2015 ● 06:00

    Mluvit sice neumějí, ale přesto s vámi mohou komunikovat. A to prostřednictvím svých listů. Naučte se jim naslouchat. Jen tak jim můžete dopřát tu nejlepší péči a dát jim přesně to, co potřebují. Ony se vám pak za to odmění tím, že budou hezky růst a některé i nádherně kvést.

  • 1.

    Listy jsou hnědé a suché


    Vaše pokojovka má zřejmě žízeň. Dodejte rostlinám novou chuť do života tím, že je budete zalévat tak, jak to potřebují. Snažte se půdu udržovat stále mírně vlhkou, ale ne přemokřenou. Příčinou schnoucích listů můžou být také suchý vzduch, změna teploty, nedostatek světla, nebo naopak silné osvětlení.

     

    Problém je, že v dnešní hektické době zkrátka někdy na květiny úplně zapomeneme a teprve později si všimneme, že jejich listy mění barvu. Obvykle své pokojovky ale ještě pořád můžeme zachránit.

    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Listy opadávají

    Pokud listy opadávají a žloutnou, je pravděpodobnou příčinou přehnaná častá zálivka, nebo naopak přesušení pěstebního substrátu a chladný průvan. Náhlé opadávání listů, které nestačí zežloutnout, je zaviněno šokem rostliny vyvolaným prudkou změnou životních podmínek, jako je to například při aklimatizaci rostlin po zakoupení, dále můžou být důvodem studený průvan, náhlé změny teplot, zalévání velmi studenou vodou nebo špatné světelné podmínky. Náhlé opadání listů u dřevitých rostlin, jako jsou například citrusy, může být zaviněno přesycháním zeminy.1981744:gallery:true:true
  • 3.

    Listy žloutnou

    Kromě problémů se zaléváním může být žloutnutí listů způsobeno i nedostatkem světla, a to zejména v zimě, zálivkou tvrdou, případně přechlorovanou vodou nebo vysokými pěstebními teplotami během noci. Pokud žloutnou jen konečky listů, má rostlina zřejmě přebytek kalcia nebo nedostatek zálivky.
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Listy jsou zdeformované

    Kroucení a vrásčitost starších listů jsou způsobeny přítomností chloru při nedostatku hořčíku a vápníku. U mladých listů je příčinou nedostatek molybdenu, boru, mědi a hořčíku. Pokud se listy kroutí, scvrkávají se a opadávají, snaží se vám rostlina říct, že má nedostatek tepla, přelitou zeminu nebo že jí vadí studený průvan.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
  • 5.

    Listy ztrácejí nebo mění barvu

    Blednoucí zelená barva listů může být způsobena nedostatkem železa, mědi a síry v pěstebním substrátu. Pokud pestré listy ztrácející barvu, je to způsobeno nedostatkem světla či přebytkem dusíku v zemině. Tmavě zelené žilkování na světle zelených listech je pak zapříčiněno přebytkem železa a dusíku v půdě, nebo naopak jejich nedostatkem. Další příčinou můžou být kyselost zeminy či nedostatek světla.
    Anturie
    Autor: Shutterstock.com
  • 6.

    Listy se stáčejí na jednu stranu

    Tento problém se objevuje u rostlin s přeschlou či přelitou zeminou. Příčinou může být také suchý vzduch. Dále se může jednat o napadení škůdci, velký nedostatek magnezia, mědi, manganu a dalších minerálů. Také přebytek kalcia nebo tvrdá voda vadí. Některým rostlinám prospěje prostě jen změna umístění.
    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy