Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chřadnou vaše pokojovky? Poradíme vám, jak je ostříhat

/
  • Jednoduchým zásahem lze upravit rychle rostoucí rostliny, jejichž výhonky zakrátko vyrostou do délky a rostlina ztratí tvar.
    Jednoduchým zásahem lze upravit rychle rostoucí rostliny, jejichž výhonky zakrátko vyrostou do délky a rostlina ztratí tvar. (shutterstock.com)
    2. července 2017 ● 06:00

    I když pokojové rostliny obvykle nevyžadují pravidelný řez, některým jednou za čas prospěje, když vezmete do ruky zahradnické nůžky nebo nůž. Tendenci vytahovat se nepěkně do výšky mají například fíkusy, difenbachie nebo dracény. Správným řezem ale vrátíte krásu i popínavkám, rychle rostoucím rostlinám nebo například vánočnímu kaktusu.

  • 1.

    Kdy řezat, stříhat a upravovat?

    Dracéna
    Autor: reprofoto INT

     

    Zaštipováním rostliny tvarujeme od počátku růstového období až do konce léta. Drastičtější řez bychom měli dělat pouze na začátku růstového období. Pouze tehdy je zajištěna tvorba nových výhonků ze spících oček. Když necháme zaštipování či řez na zimu či časné jaro, kdy jsou krátké dny, budou nové výhonky vytáhlé a slabé. Pokud rostlina nemá dřevnaté výhonky, použijeme ostrý nůž, ale kmínek či silnější výhony zkracujeme vždy zahradnickými nůžkami.

     

    Nemáte v bytě dostatek světla? V tom případě potřebujete pokojové rostliny, které mají minimální nároky na pěstování a jimž nevadí stín. Které to jsou, se dozvíte v následujícím videu:

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Květiny, kterým stačí i minimum péče Adam Balažovič/BPŽ

  • 2.

    K čemu je dobrý zpětný řez


    děti
    Autor: Shutterstock.com

     

    Při zpětném řezu seřezáváme výhonek těsně nad nejvýše položeným spícím očkem, tím podpoříme tvorbu nových výhonků ze spících oček. Tento řez se využívá například u přerostlé dracény či difenbachie, které mají vyholenou spodní část kmínku. Zde je snadná pomoc – odřízneme vrchol, zkrátíme kmen na požadovanou výšku a spodní část necháme tak, jak je. Vrcholový řízek zasadíme do substrátu, z něhož vyroste nová rostlina. Kmínek rozřežeme na části vždy s jedním očkem a necháme zakořenit. Spodní seříznutá část rostliny znovu obrazí ze spících oček.

     

  • 3.

    Přerostlý fíkus, nevzhledná popínavka?

    Rostliny okysličují vzduch a čistí ho od jedů
    Autor: Shutterstock.com

     

    Hlavně popínavé rostliny, jako je mučenka, rostou tak rychle, že je potřeba na jaře zkrátit hlavní i boční výhony. Všechny boční výhonky, které vyrůstají z hlavního, se odříznou a potom se zkrátí hlavní výhon na únosnou míru.

    Pokud vám narostl fíkovník do enormní výšky a dosáhl téměř stropu, nezkoušejte zaštipovat konce výhonků, protože to jen podpoří růst. V tomto případě pomůže jen radikální řez – zkrátit rostlinu na požadovanou výšku.

    Když ztratí ibišek listy, podpoří řez do starého dřeva tvorbu nových výhonků a rostlina je úhlednější a dobře nasazuje na květ.

     

  • 4.

    Zaštipování výhonků


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Jednoduchým zásahem upravíme hlavně rychle rostoucí rostliny, jako jsou například voděnka nebo africká kopřiva, jejichž výhonky zakrátko vyrostou do délky a rostlina ztratí tvar.

     

    I zde je zásah velmi jednoduchý – vždy nad očkem (nebo kolénkem) odštípneme jeden až tři centimetry výhonku. Pokud jsou očka velmi těsně vedle sebe, mělo by se zkracovat nad druhým očkem shora. Z oček pak vyraší nové výhonky, a tím dosáhneme hustého a keříčkového vzhledu rostliny. Zaštipovat můžete prsty nebo u dřevnatých výhonků ostrým nožem nebo nůžkami.

     

  • 5.

    Řez vánoční hvězdy


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Kdo chce mít vánoční hvězdu déle než jednu sezónu, musí ji na jaře sestříhat a přesadit. Bez řezu rostlina brzy ztratí tvar a listy se zbarví do zelena. Řez se provádí, jakmile začne vánoční hvězda vyhánět výhonky z dřevnatého kmínku. Ostrými nůžkami zkrátíme kmínek asi na výšku deseti centimetrů. Nové výhonky se ukáží v průběhu dvou týdnů. Teprve potom rostlinu přesadíme do nového substrátu. Přes léto necháme vánoční hvězdu letnit v polostínu a od října ji každý den na několik hodin zakryjeme krabicí, aby se do adventu listeny vybarvily do ohnivé červeně.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy