1. Vana nebo sprcha? Nemůžete-li vy nebo vaše paní bez vany žít, vybírejte z modelů, které při menších vnějších rozměrech nabízejí dostatek vnitřního prostoru. Takové najdete i mezi vanami rohovými. Nicméně sprchový kout není žádná nouze. Může nabídnout luxus prostoru i pro dva, z moderních sprchových hlavic padá i jarní déšť, s masážním panelem opatřeným hudbou či hrou světel si na vanu nejspíš ani nevzpomenete. Řešením může být i vana opatřená sprchovací zástěnou.

2. Jaké umyvadlo? Při nedostatku prostoru se vyplatí pořídit umyvadlo takové, které nabídne dostatečně velkou odkládací plochu, a to nejen vedle baterie. Oceníte tu modely, pod které lze umístit umyvadlovou skříňku. Praktická jsou i umyvadla asymetrická, která umožní využít lépe prostor okolo.

3. Kam s toaletou? Do malé koupelny se nesnažte zbytečně nacpat i WC. Spojením totiž jednak zmizí stěna, u níž by mohly stát vysoké skříňky s cenným úložným prostorem, jednak už v tříčlenné rodině budete nejen ráno stát před koupelnou frontu a jen těžko si kdykoli během dne počtete v oblíbeném magazínu...

Autor: Shutterstock

4. Pračku pryč! Pračka může do kuchyně! Je to moderní – v kuchyni ji elegantně „vestavíte“ do linky. Není třeba ani složitě řešit přívod vody či napojení na odpad. Nemusíte se bát, že vás bude významně rušit. Při výběru poraďte partnerce, ať se kromě nabídky pracích programů zaměří na parametr hlučnosti.

5. Pračka zůstává? Pokud ale nejde jinak, v malé koupelně se uplatní prostorově úsporné modely praček – v nabídce jsou spotřebiče s hloubkou pouhých 33 centimetrů! Praktičtější jsou i vrchem plněné pračky, které nepotřebují místo pro otvírání dveří.

6. Aby byl pořádek. To vaše drahá polovička jistě ocení. I velký prostor totiž opticky zmenšuje množství věcí, které jsou na očích, a těžko docílíte dojmu uklizenosti –  lahvičky se šampóny, zubní kartáčky, flakóny, to všechno by muselo být vystavené podle pravítka... Problém vyřeší uzavíratelné úložné prostory: skříňky s dvířky, závěsy, roletkami, koše na prádlo s poklopy apod. Je to nanejvýš jednoduché – zavřete a je uklizeno.

Autor: Shutterstock

7. Stále málo místa? Pokud je úložných prostor málo, zvažte, zda by se nedala do koupelny vhodně umístit další vysoká skřínka, zda není u stropu místo na polici, řešením mohou být háčky na stěnách, na dveřích nebo závěsné košíky či kapsáře.

8. Opticky větší? Prakticky místnost zvětšíte jen těžko, opticky to lze poměrně snadno – použijte větší zrcadlo nebo i dvě zrcadla zavěšená různě vysoko – uspokojíte tím také více členů domácnosti různého vzrůstu.

9. Ulehčete jí! Pračku můžete odstěhovat do kuchyně, čisté ručníky ukládat ve skříni v ložnici, ale koupelně můžete ulehčit i jinak. Zkuste některé činnosti přesunout mimo ni. Líčení nebo úpravu vlasů mohou manželky a dcery provozovat třeba v ložnici, stejně jako např. převlékání.

1 finta navíc

Svou aktivitu při plánování nové koupelny můžete dotáhnout k dokonalosti a využít některého z internetových plánovačů koupelen nebo služeb koupelnových studií či hobby marketů. Na rodinnou radu pak už dorazíte rovnou s plánkem budoucí podoby koupelny, který může být i ve 3D.