Je to nápad nanejvýš geniální a přitom naprosto jednoduchý. Nabízet práce všeho druhu! O tom, kde se vzala idea založit na tomto principu úspěšné podnikání, panují různé domněnky, nejčastěji uváděná je ta, která přisuzuje objev ruské podnikatelce Nině Rachmaninové. Ta před 12 lety začala v Moskvě nabízet služby „domácího kutila“, který si poradí se všemi drobnými opravami, rozbitou žárovkou počínaje přes montáž garnýží či nábytku až například po výměnu pojistek. Netrvalo dlouho a Moskvanky po službách šikovných mužů k pronájmu doslova šílely. Tento příběh uvádějí jako zdroj své inspirace i mnozí čeští hodinový manželé, které najdete na internetu pod nejrůznějšími hesly: kromě „hodinového manžela“ je tu pro vás „domácí mistr“, „hodiman“, „houseman“ či „šikovný muž“ a tak dále a tak dále.

NENÍ TO OSTUDA

Velkou část zakázek hodinových manželů představují ženy žijící bez muže, u nichž nelze předpokládat, že by zcela samozřejmě braly do rukou elektrickou zkoušečku, zednickou lžíci či péro na čištění odpadu. Část představují také osoby, které již na některé kutilské práce fyzicky samy nestačí. Ale „muži pro všechno“ chodí i do domácností, kde hlava rodiny nechybí. Ne vždy to nutně znamená, že je mužský jedinec neschopný. „Je zcela pochopitelné, že pro zaměstnané muže, kteří musejí živit rodinu, není úplně jednoduché přijít večer domů a začít třeba pokládat koberec, opravovat vypadlé obkládačky v koupelně, spravovat světlo. Jednodušší je zavolat někoho, kdo všechny drobnosti zvládne za dopoledne, a raději volno věnovat rodině,“ popisuje hodinový manžel, který působí v Praze a okolí.

Autor: Shutterstock

Pokud hodláte takového Ferdu mravence povolat, můžete hledat na internetu, ale i v tomto případě se vyplatí dát na reference souseda či kamarádky. I tady se samozřejmě déle udrží kvalita a ochota.

KOLIK STOJÍ?

Práce hodinového manžela vyjde levněji, než pokud byste na každý problém volali specializovaného odborníka. Podle lokality se cena za hodinu práce pohybuje přibližně od 200 do 250 korun, plus obvykle pevná taxa za dopravu podle vzdálenosti a materiál. Pokud u vás takový „kutil“ stráví více hodin, můžete získat i slevu.

CO OD NĚJ MŮŽETE CHTÍT?

Hodinový manžel zastane drobné opravářské a údržbové práce doma i na zahradě: elektrikářské, instalatérské práce, řemeslné, malířské, lakýrnické, případně drobné zednické a obkládačské služby, zvládne montáž či demontáž nábytku, výměnu zámků, těsnění v oknech, vodovodní baterie, odpadu, pověsí obrazy, přivrtá konzole, polici, položí lino, naštípá dřevo, poseká trávu…