Kdy potřebujete ČOV?

Ať už odpadní vody vypouštíte z rodinného domu, komerční provozovny či rekreační chaty, dle zákona je vaší povinností postarat se o to, aby byly vyčištěny. Možná patříte k těm, kteří mají tu smůlu, že jejich objekt nelze připojit na veřejnou kanalizaci, a využívají poněkud špinavých řešení v podobě žumpy či septiku.

Existuje však elegantnější možnost – domácí čistička odpadních vod (ČOV). Výměnou žumpy za ČOV je možné ročně ušetřit i desítky tisíc korun jak za vývoz žumpy, tak i třeba za vodné a stočné. Jak, to zjistíte v článku Ušetřete na vodném a stočném s domácí ČOV.

1.      Specializovaný prodejce
Čistička odpadních vod není zrovna jednoduché zařízení, avšak pokud jde o kvalitní výrobek, vydrží mnoho let a vyžaduje jen nenáročnou údržbu. Z tohoto důvodu se vyplatí pořídit si čistírnu odpadních vod kvalifikovaného prodejce, pro kterého jsou ČOV hlavní specializací.

Takovým je společnost ENVI-PUR, s. r. o., která se u nás v oblasti čističek odpadních pyšní předním postavením a se svými produkty je úspěšná i v zahraničí. Podílí se rovněž na vědeckém výzkumu ČOV. O tom, co vám mohou nabídnout její odborní pracovníci, a také o rizikách nákupu u nekvalifikovaného prodejce si můžete přečíst v článku Nakupujte ČOV u kvalifikovaných prodejců.

Autor: www.envi-pur.cz

2.      Počet lidí v domě
Čistička odpadních musí mít vhodnou kapacitu vzhledem ke spotřebě vody v objektu. Pokud bude příliš malá, bude se ucpávat a zapáchat. Ani příliš velká čistička však nefunguje ideálně, jelikož se jí nedostává dostatečného přísunu vody.

ČOV tedy skutečně vybírejte přesně podle osob trvale žijících v domě a vyvarujte se přidávávání nějaké „rezervy“ pro návštěvy, na druhou stranu berte v úvahu například budoucí rozšiřování rodiny. Kapacita čistíren je značena v EO, což znamená ekvivalentní obyvatel a odpovídá průměrnému množství odpadních vod a znečištění na jednoho stálého obyvatele objektu.

Autor: www.envi-pur.cz

3.      Plánované umístění ČOV

S rozměrem čističek odpadních zpravidla nebývá problém. Například válcovité ČOV od ENVI-PUR mají průměr 1,4 až 1,9 metrů, a lze je částečně i úplně zapustit do země. Komplikace však způsobuje vyhláška, která stanovuje minimální vzdálenost umístění čističky od studny. V nepropustném prostředí je to 12 metrů a v propustném dokonce 30. Je také nutné, aby byla v místě, odkud by šla v budoucnu připojit na nově vybudovanou veřejnou kanalizaci.

Autor: www.envi-pur.cz

4.      Využití filtrované vody

Čističku odpadních vod byste měli vybírat i podle toho, co se bude dít s vyčištěnou vodou. Pokud ji chcete využívat jako užitkovou, budete k čističce potřebovat akumulační nádrž. V tomto případě je také lepší pořídit si čističku s membránou, která odpadní vodu vyčistí natolik, že může směle konkurovat dešťové. O dalších výhodách tohoto typu se dozvíte v příspěvku Kdy potřebuji čistírnu s membránovým bioreaktorem?.

Autor: www.envi-pur.cz

Dále je možné je nechat vodu odtéct do blízkého vodního toku nebo vsáknout do půdy. Zde vám bude stačit běžná čistička, zato však budete potřebovat příslušná povolení od úřadů.

Uvažujete také o pořízení domácí ČOV?