Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyznáte se v jablkách? Poradíme, která sníst hned a která uskladnit

/
  • ...
    ... (Shutterstock.com)
    8. října 2015 ● 06:00

    Bez šťavnatých chutných jablek si většina z nás podzim nedokáže představit. Často si však nakoupíme hned několik druhů, které nás zaujmou, a pak se divíme, že nám některá už po týdnu začnou hnít. Důvod je zcela prozaický. V minulosti každé jablko mívalo svůj čas. Prodávala se a jedla tak, jak se česala, jak podle odrůdy vydržela, jaký byl sklep. Dnes jsou obchody a tržiště po celý rok přeplněny rozličnými odrůdami, v nichž se nevyznáme.

  • 1.

    Jablka k rychlé spotřebě

    Jedno "naťuknuté" jablíčko může nakazit spoustu dalších.
    Autor: profimedia.cz

     

    Rychle se kazící letní jablíčka už sice mají svou sezonu dávno za sebou, zahrady jsou ale plné spadaných podzimních odrůd hýřících barvami i celou škálou chutí. S každým kouskem nás tak čeká překvapení, jestli to, do kterého kousneme, bude sladké, kyselé, výrazné, nebo jemné. Taková jablíčka je nutné rychle sníst nebo zpracovat. Bývají totiž natlučená, ale často také červivá nebo jinak napadená. To vám ale nebrání v tom, abyste si z nich vylisovali čerstvý mošt, napekli štrúdly a koláče, zavařili kompoty, pyré nebo třeba udělali křížaly. Ta nejhezčí pak klidně snězte, déle než týden je ale doma neskladujte, nevydržela by.

  • 2.

    Odrůdy, které chutnají na podzim

    Správně uložená jablíčka vám vydrží po celou zimu.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

     

    Pokud chcete, aby vám jablka doma nějaký ten týden vydržela, skladujte je vždy mimo ostatní ovoce a zeleninu. Vylučují totiž látku nazvanou etylen, která urychluje zrání plodin, a v přítomnosti jablek se tak ostatní plody rychleji kazí. Stačí, když jablka například zavřete do těsnící dózy. Problém i s krátkodobým skladováním bývá už tradičně v panelácích. Pokud tedy nemáte k dispozici nevytápěnou sklepní kóji, můžete k uskladnění využít například balkon. Jednotlivé plody zabalte do novinového papíru a uložte do měkkým materiálem propouštějícím vzduch vyložené bedny, přepravky nebo krabice. Nikdy plody neskladujte ve více než dvou až třech vrstvách. A samozřejmě počítejte s tím, že mráz nepřežijí.

     

     

     

    Mezi odrůdy, které konzumně dozrávají v září, patří například Akane, která v běžném sklepě vydrží jen několik týdnů, skladovat ji tak můžete jen do října. Jen o měsíc déle vám vydrží odrůda Prima, jejíž plody konzumně dozrávají v říjnu, a skladovat je tak můžete do listopadu. A stejně jsou na tom i Vysočina, Delrose a Delén.

  • 3.

    Tyhle druhy si schovejte na Vánoce

    Aby byla jablka dokonalá, je dobré stromy v předjaří ošetřit postřikem.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Některé podzimní a také zimní odrůdy jablek mohou zůstat šťavnaté a chutné až do předjaří, pokud jsou ale správně uskladněny. Ideálním místem je tradiční sklep. Ten by měl být chráněný proti promrznutí, ale zároveň větraný tak, aby se vzduch pomalu, ale stále vyměňoval. Stejně dobře ale poslouží například i chladná garáž, nevytápěná a nezabydlená chodba a podobně.

     

    Mezi odrůdy vhodné na dlouhodobé uskladnění patří například Dolores, která konzumně dozrává začátkem října, můžete ji skladovat až do ledna. Stejně tak odrůdu Dulcit, jejíž plody je možné konzumovat zhruba od listopadu, skladovat je ale můžete také až do ledna. Pokud si chcete na jablíčkách pochutnat ještě na jaře, kupte si odrůdu Lipno, která konzumně dozrává v listopadu, jablka ale můžete skladovat až do března. Jen do Vánoc vám pak vydrží odrůda Wealthy Double Red, která konzumně dozrává v říjnu.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 3

newdawn: Chtělo to uvést dnes běžněji pěstované odrůdy jako Rajka, Topas, Rubinola, Gala, Goldstar, Bohemia apod. V článku uvedené se pěstují málo.

(09. 10. 2015 22:07)

kolemdokola: Snad poprvé souhlasím absolutně se vším.

(08. 10. 2015 07:35)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy