Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co s nedozrálými rajčaty? 5 tipů, jak vám doma zčervenají

/
  • Máme pro vás několik jednoduchých tipů na to, jak zeleným rajčatům pomoci, aby vám dozrála doma.
    Máme pro vás několik jednoduchých tipů na to, jak zeleným rajčatům pomoci, aby vám dozrála doma. (profimedia.cz)
    13. října 2015 ● 06:00

    Také ještě na záhonech máte keříky rajčat, na nichž zůstala spousta zelených plodů? Rozhodně je nevyhazujte! Vzhledem k přicházejícím ranním mrazíkům je však ten nejvyšší čas je sklidit. Máme pro vás několik jednoduchých tipů na to, jak jim pomoci, aby vám dozrála doma.

  • 1.

    Vyzkoušejte trik našich babiček

    Autor: pawpaw.cz

    Praktické hospodyňky dobře věděly, že když chtějí, aby jim zelená rajčata zčervenala, pomůže jim "obyčejné" jablíčko. To totiž uvolňuje plyn etylen, který dozrávání urychlí. Plody nejdřív zbavte stonků, listů a stopek, které by mohly na zrajících rajčatech způsobovat otlaky a jinak je poškodit. Pokud jsou rajčata špinavá, opláchněte je a nechte oschnout. Pak si vezměte papírovou krabici a plody do ní opatrně naskládejte. Navrch přidejte jedno či několik jablek, podle množství rajčat. Krabici pak zavřete nebo přiklopte víkem.

     

    Pravidelně kontrolujte, zda se na dozrávajících rajčatech netvoří plíseň nebo hniloba. Napadená rajčata okamžitě odstraňte a zajistěte lepší cirkulaci vzduchu. Čím chladnější bude místo, kde rajčata zrají, tím déle to bude trvat. Když je budete mít uložena při normální, pokojové teplotě, měla by být vhodná ke konzumaci asi za 2 týdny.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak nakrájet cherry rajčata během pár vteřin? Víme, jak na to! Adam Balažovič

  • 2.

    Vytrhněte je i s kořeny

    Autor: pawpaw.cz

    Pokud víte, že má v noci přijít mráz, který poškodí všechna rajčata, nesbírejte plody jednotlivě. Vytáhněte z půdy celou rostlinu i s kořeny, hlínu oklepejte a keříky pověste na suchém, chráněném místě, například v garáži. Vyhněte se extrémům, jako jsou přímé slunce nebo úplná tma. Rajčata na rostlině dozrají téměř stejně, jako kdyby byla rostlina v zemi.

  • 3.

    Vyrovnejte je na tác

    Autor: Shutterstock

    Nezralá rajčata také můžete vyrovnat na tác nebo třeba pečicí plech vyložený pečicím papírem, přikrýt vlhkou utěrkou a postavit v kuchyni na kuchyňskou linku. Protože teplý vzduch stoupá vzhůru, je důležité, aby byla uložena právě na vyšším místě. Ani v tomto případě nezapomeňte plody pravidelně kontrolovat a postupně také odebírat již červené plody. Čas od času také utěrku znovu navlhčete.

  • 4.

    Zavřete je do nádoby

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud máte jen pár plodů, můžete je zavřít spolu se zralým banánem do těsnící uzavíratelné sklenice nebo dózy. Pozor ale, abyste je nepomačkali. Nádobu pak nechte stát na teplém – pokud možno vlhčím – místě, mimo přímé sluneční světlo. Obsah pravidelně kontrolujte. Pokud začne banán hnít, ale rajčata stale ještě nedozrála, odstraňte ho a nahraďte novým. Tímto způsobem by rajčata měla dozrát za 1 až 2 týdny.

  • 5.

    Použijte plastový sáček

    Autor: profimedia.cz

    Další možností je použití igelitového sáčku. Velikost si zvolte podle toho, kolik nezralých plodů máte. Do pytle je potřeba nejdříve udělat několik děr, aby mohl vzduch volně proudit dovnitř a ven. Zelená očištěná rajčata pak naskládejte dovnitř a přidejte zralý banán nebo jablíčko. Asi tak jeden kus na čtyři rajčata. Sáčky skladujte na teplém, vlhčím místě, mimo přímé sluneční světlo.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy