Velká úroda rajčat a paprik na konci léta zní jako splněný sen. Jenomže když už máte uvařené litry domácího kečupu a tradiční lečo vám leze i ušima, to nejlepší, co můžete udělat, je plody plné slunce zpracovat a pochutnat si na nich i v zimě!

Napůl vyhráno máte s kvalitní sušičkou (tou, jež má ventilátor a možnost regulace teploty) ovoce a zeleniny. Zpracujete v ní velké množství produktů, které lehce uskladníte v uzavřených nádobách nebo plátěných sáčcích – zůstane totiž jen asi desetina původního objemu.

Jak usušit rajčata a papriky

Zralá rajčata omyjte a nakrájejte na pětimilimetrové plátky, ty poskládáte na síta. Suší se osm nebo deset hodin při teplotě padesát pět stupňů – výsledkem musí být křupavé kolečko. Uschovejte je v suchu, vydrží prakticky do příští sklizně rajčat. Před použitím stačí namočit na pár minut do vlažné vody, přidat třeba do polévky, na pizzu nebo pod dušené maso. 

Papriku můžete po odstranění semen ještě před sušením pět minut blanšírovat v páře nebo horké vodě (to znamená nechat ji po tu dobu ponořenou nebo pod poklicí), aby si lépe uchovala chuť a vůni. Nakrájejte ji na kolečka nebo proužky silné asi pět milimetrů a naskládejte k sušení na síta.

Doba sušení tenkostěnných paprik je kolem sedmi hodin, šťavnaté se suší někdy i deset hodin při teplotě kolem padesáti stupňů. Vychladlé papriky uskladněte v plátěném pytlíku či ve sklenicích se šroubovacím nebo zabroušeným uzávěrem – v suchu a chladu. Po rehydrataci (namočení ve vodě) je můžete použít stejně jako čerstvé papriky do polévek, minutek nebo na pizzu.

Zmrazte rajčata chytře

Další možnost, jak si uchovat vitaminy na zimu. Buď si připravte polotovar hotových jídel (plněné papriky), nebo samotná rajčata či papriky. Hotová jídla nechte dobře vychladit a naplňte do obalu, v němž jídlo nevysychá.

Nejlepší jsou sáčky z mikrotenové nebo polyetylenové fólie, případně plastové obaly určené pro mrazničky. Vaše mraznička musí „umět“ mráz nad minus osmnáct stupňů, pak lze uchovat jídlo i zeleninu déle než čtyři měsíce. 

Zeleninu, to znamená rajčata i papriky, před zmrazováním ponořte na krátkou dobu do slané vařící vody – asi na tři, čtyři minuty. Zůstane tak zachována její chuť, vůně i barva. Poté ji vyjměte a rychle zchlaďte, aby se (hlavně rajčata) nepřevařila. Nechte odkapat a studenou papriku či rajčata dejte v obalech do mrazničky. Počítejte s tím, že zmrazený obsah zvětší objem, a neskládejte obaly příliš těsně.

Pro další použití zeleninu nerozmrazujte! Dejte do nádoby trochu slané vody, vysypte obsah sáčku, přiklopte poklicí a po zahřátí roztrhejte zmrzlý blok na menší kousky. Nevařte příliš dlouho, měli byste z paprik i rajčat kaši. A nikdy to, co rozmrazíte, nedávejte znovu zmrazit.