Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 tipů, díky kterým už nebudete muset trávit hodiny úklidem

/
  • Nebojte, uklízečku si najímat nemusíte. Stačí jen všechny členy rodiny naučit nové návyky.
    Nebojte, uklízečku si najímat nemusíte. Stačí jen všechny členy rodiny naučit nové návyky. (Shutterstock.com)
    28. října 2015 ● 06:00

    Hora špinavého nádobí po celém bytě, svršky povalující se po zemi, mezi tím letáčky a časopisy, stůl ulepený od limonád a kečupu... Taky máte někdy pocit, že to ve vaší domácnosti téměř pořád vypadá, jako kdyby tam vybuchla bomba, a každý víkend tak trávíte úklidem? Je čas na změnu! Nebojte, uklízečku si najímat nemusíte. Stačí jen všechny členy rodiny naučit novým návykům. 

  • 1.

    Oblečení na židli nepatří

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Odhazují všichni u vás ze sebe oblečení tam, kde se jim zrovna zachce? A při převlékání do pyžama nechávají své svršky navršené na hromadě vedle postele, v tom lepším případě na nejbližší židli nebo křesle? Zatrhněte jim to! Není zas tak složité pověsit bundu na věšák v předsíni, špinavé prádlo odnést do koše v koupelně a to, co si chtějí ještě zítra obléknout, pověsit do skříně na ramínko. Zabere jim to jen pár sekund, ale vám to ušetří čas strávený běháním po bytě a hledáním zatoulaných smradlavých ponožek. Byt bude navíc vypadat mnohem čistěji.

  • 2.

    Papíry omezte na minimum

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Při záplavě všech těch akčních letáků, které denně zaplňují naše schránky, nevyžádané pošty a vzrůstajícímu počtu časopisů na trhu, kterým prostě nemůžete odolat, není neobvyklé, že se vaše domácnost plní stohy povalujících se papírů, které nepůsobí příliš esteticky. Sběr ve školách už navíc příliš nefrčí. Naučte se proto každý den, hned jak přijdete domů, všechny věci ze schránky okamžitě protřídit, důležitou poštu založit k vyřízení, neaktuální letáky a přečtené časopisy odneste při nejbližší příležitosti do kontejneru na papír.

  • 3.

    Stůl i linku pravidelně otírejte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je normální, že odkladové a pracovní plochy, které využívá celá rodina, jako je jídelní stůl, konferenční stolek nebo třeba kuchyňská linka, jsou každou chvíli upatlané od zbytků jídla nebo pokryté drobky a zalepené mapami od přeslazených limonád. Zkuste ale členům své domácnosti vysvětlit, že když si čas od času po sobě stůl vlhkým hadříkem otřou, zabere jim to jen pár sekund a doma bude čisto.

  • 4.

    Nádobí umývejte průběžně

    ...
    Autor: shutterstock

    A podobné je to i se špinavým nádobím. Nikoho "nezabije", když si po sobě použitý hrneček nebo talířek hned opláchne. Stejně tak vy se naučte nádobí po společném obědě umýt co nejdřív a neodsouvejte to na později. Dřez překypující smradlavými hrnci a talíři totiž opravdu nevypadá dobře a navíc se zaschlé jídlo mnohem hůř myje, takže vám nepopulární práce zabere mnohem víc času.

  • 5.

    Vracejte věci na své místo

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dejte vale zabordelené domácnosti. Uvědomte si, že když se každý naučí dávat věci zpět na svoje místo, nebude se nikde nic zbytečně válet. Rozbordelená cédéčka, vytahaná DVD, knihy, časopisy a hračky povalující se všude, rozhodně nepůsobí na první pohled dobře. Připravte se ale na to, že ze začátku budou všichni brblat a protestovat. Buďte však neoblomná a brzy zjistíte, že to už dělají automaticky a vůbec jim to nedělá problém.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy