Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 chyb, proč vaše záclony nevypadají jako v časopisu: Na co si dát pozor?

/
  • Záclony zútulní každý interiér. Při správné péči vám navíc vydrží mnoho let.
    Záclony zútulní každý interiér. Při správné péči vám navíc vydrží mnoho let. (Shutterstock.com)
    13. listopadu 2015 ● 06:00

    Záclony a závěsy jsou součástí téměř každého interiéru. Mohou doplnit bydlení zařízené v moderním i v klasickém stylu. Máte je pořád na očích a zabírají podstatnou část interiéru. Někdy se ale jejich výběr nebo zavěšení úplně nepodaří. Co děláme špatně, že naše okna nevypadají tak hezky jako v časopisech?

     

     

  • 1.

    Neladí s interiérem

    Nejlépe vypadají záclony až k zemi. Vyplatí se však pouze mimo topnou sezónu.
    Autor: Profimedia.cz
    Většina lidí nejdřív vymaluje, pak zařídí pokoj a nakonec vybere něco do oken. Mnohem lepšího sladění barev ale docílíte tehdy, když vyberete nábytek, pak záclony a závěsy a k nim teprve barvu na stěny. Tu totiž můžete dostat namíchanou téměř v jakémkoliv odstínu. Nejjednodušší je vzít si vzorek záclon, respektive závěsů s sebou přímo na nákup barvy. Opačně se vám bude vybírat podstatně hůř.

     

     

     

  • 2.

    Nemají správnou délku

    Záclony zkrášlí byt. Víte však, jak o ně správně pečovat?
    Autor: Profimedia.cz
    Při výběru záclon a závěsů myslete na to, že by měly značně přesahovat výšku okna, ideálně by měly viset co nejvýše u stropu. Pokud je nechcete až na zem, měly by sahat přibližně centimetr pod okenní parapet. Budete ještě potřebovat také pár centimetrů na založení. Pokud preferujete, aby padaly až na zem, ideálně by měly končit 1 cm nad podlahou. Jakákoliv jiná délka prostě nevypadá dobře.

     

     

  • 3.

    Nejsou moc bohaté

    Barevné závěsy oživí interiér.
    Autor: Profimedia.cz
    Některé záclony a závěsy vypadají divně, pokud nejsou dostatečně nařasené. Samozřejmě každý preferuje jinou bohatost nařasení. Takový průměr je dvojnásobek až dvouapůlnásobek látky na šířku okna. Tedy na okno široké metr použít dva až dva a půl metru látky.
  • 4.

    Nevhodný způsob zavěšení

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ve chvíli, kdy si dáte práci s výběrem záclony nebo závěsu, myslete i na detaily. Právě způsob zavěšení záclony značně ovlivní, jaký bude celkový dojem. Parádu asi neuděláte ve chvíli, kdy chcete vyměnit závěs a máte pocit, že pro zavěšení se zužitkuje to staré uchycení, které je tam ještě po rodičích. Způsobů uchycení je přitom celá řada: klasický pomocí žabek, které ale mohou záclonu ničit, nebo za pomoci řasící pásky nebo v kolejničkách. Každopádně se poraďte, jaký typ zavěšení se hodí pro vámi zvolený materiál.
  • 5.

    Vynecháváte žehlení

    Neničte si zbytečně své oblíbené kousky, ani samotnou žehličku.
    Autor: Shutterstock.com
    I když některé záclony rychle schnou a vypadají skoro jako vyžehlené, i když jen uschnou na vzduchu, je to právě jen to "skoro". Pokud investujete do záclon a přemýšlíte o hezkém interiéru, pak žehlení nevynechávejte. Ale buďte opatrní, jsou z umělé látky a vyžadují opravdu jen nízké teploty!

Přidat názor
Počet komentářů: 1

koliaska: Myslím si, že dost užitečné tipy. Mockrát děkuji. To já třeba měla u svých starých závěsů dost problém s tím, že byly takové zažloutlé. Zkousela jsem na ně všechno možné a nic nepomáhalo. Nakonec mi tedy nezbylo nic jiného, než koupit nové. Ty se mi povedlo sehnat tady: http­://e­mako­.cz/de­kora­ce--koberce--plakaty--samolepky--led/atmosphera-createur-d-interieur-zaves-na-okna--sedy-zaves--dekoracni-zaves--motiv-hvezdy--140-x-260-cm--seda-barva/

(10. 12. 2019 20:09)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy