Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak neumořit pokojové květiny? Teď jim jde o život!

/
  • Zima je pro pokojové květiny zatěžkávací zkouškou
    Zima je pro pokojové květiny zatěžkávací zkouškou (Shutterstock.com)
    24. listopadu 2015 ● 06:00

    Zatímco venkovní rostliny upadají do ospalého vegetačního klidu, ty domácí čeká zatěžkávací zkouška. Přetopené domácnosti v kombinaci s přílišnou starostlivostí je můžou stát život.

  • 1.

    Hlídejte vzdušnou vlhkost

    muž zalévá květinu
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud máte pocit, že vytopená domácnost je pro interiérové rostliny, jejichž domovinou jsou většinou tropy a subtropy, to pravé ořechové, moc se pletete. Teplo tam sice mají, ale rozhodně ne krátké dny, dlouhé noci a minimum sluníčka.

     

    I když jsou doma, zima na ně doléhá. Zkuste k tomu připočítat nějakou tu chybku při pěstování a vaše oblíbená pokojovka snadno skončí v popelnici. Ale nebojte se, největší prohřešky spolu probereme, aby se vám to nestalo.
    Topná sezona s sebou přináší změnu klimatu v bytě. Neřízený příval teplého a suchého vzduchu je pro rostlinu rizikový. Poznáte to podle okrajového zasychání, žloutnutí, chřadnutí a opadávání listů.

     

    V bytě se změní i vzdušná vlhkost, která někdy klesne i pod čtyřicet procent. Dobrým pomocníkem při sledování změn je malá meteostanice, která kromě venkovní a vnitřní teploty dokáže sledovat i vlhkost.
    Při jejím zvyšování vám pomohou například nejrůznější odpařovače, které se dávají přímo na radiátory.
    Nejrychlejší řešení je dát na radiátor vlhký ručník.

  • 2.

    Nepřelévejte

     

    děti
    Autor: Shutterstock.com
    Zimní zálivka je úplně jiná než ta během letní sezony. Většinou stačí zalévat jednou týdně a před dalším přísunem vody raději zkontrolujte, jestli je substrát suchý do hloubky. Používejte odraženou vodu. Spousta lidí dělá tu chybu, že čím víc jim rostlina chřadne, tím víc ji zalévají, a tak ji zahubí definitivně. Často stačí místo konvičky jen naplněný rozprašovač, kterým dodáte dostatečnou vlhkost. Kdo si se zálivkou neví rady, může zkusit samozavlažovací květináč, který to obstará za vás.
  • 3.

    Hlídejte průvan

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Umístit správně květiny v zimě není právě jednoduché. Potřebují být co nejblíž světlu, aby neopadávaly, ale zase na ně nesmí táhnout. U starších nebo špatně těsnících oken je to trochu schizofrenní. Při větrání stačí chvilka nepozornosti a oblíbená pokojovka dostane mrazivou „facku“, ze které se nevzpamatuje. Takže nejlepší je květiny před každým větráním odstavit na chráněné místo.

     

  • 4.

    Ochlazujte

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Většina hrnkovek si více libuje při nižších teplotách, tak kolem 18 až 20 °C. Ale takové klima je v moderních vytápěných domácnostech málo. Tak si alespoň dejte pozor a nedávejte květiny přímo ke zdrojům tepla. Jak poznáte, že je něco špatně? Listy začnou hnědnout a sesychat a květy rychle odkvetou. Když si chcete květy naplno užít, vyplatí se s nimi zacházet podobně jako s řezanými ve váze. Dejte je alespoň na noc na chladnější místo, třeba do chodby. Jen orchidejím se v teple daří nejlépe a nemají rády stěhování.

     

  • 5.

    Pozor na škůdce

     

    Pokojové rostliny dokážou doma i v kanceláři vstřebat mnoho škodlivin
    Autor: Shutterstock.com
    I v zimě je potřeba interiérové rostliny pravidelně a pečlivě kontrolovat, protože mšice, molice, puklice, třásněnky ani svilušky si pohov nedávají. Jakmile je uvidíte, je potřeba okamžitě zakročit. Jako první poslouží domácí výluh z tabáku, cibule nebo česneku, které nastříkáte na otřenou, případně osprchovanou rostlinu. Když nezaberou, raději vsaďte na nějaký prověřený chemický prostředek. Jen dejte pozor na to, že hodně z nich se nesmí používat v ložnicích. Takže zákrok udělejte třeba na chodbě. Nejlepší prevencí je dokonale zkontrolovat všechny nově přinášené květiny

     

  • 6.

    Pryč od jablek

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud si rádi v zimě vystavujete doma zralé ovoce v košíčku nebo dekorativní misce, nikdy je nenechte stát v blízkosti rostlin, které právě kvetou. Dekoračně by jim to vedle sebe asi slušelo, ale především zralá jablíčka uvolňují etylen, který výrazně urychluje odkvétání

     

  • 7.

    Převoz naplánujte

     

    Pří výběru květin do dětského pokoje dejte pozor na ty jedovaté.
    Autor: Shutterstock.com
    Kupujete pro sebe nebo své blízké pokojové květiny i v zimních měsících? Tak pozor na to, jak je povezete domů. Při odchodu z květinářství ví mohou utrpět teplotní šok, který ý může přivodit ztrátu listů. To hrozí především i oblíbeným vánočním m hvězdám. Důležité je rostliny před cestou pořádně zabalit. Rostliny, které stály u vchodu, raději nekupujte.
  • 8.

    Přisvěcujte

     

    kytka
    Autor: Shutterstock
    Změna světelných podmínek se promítne i doma. Místa, která byla přes léto relativně dobře osluněná, se tak často stávají stinnými. Nedostatek světla se projeví vytahováním a slábnutím rostlin, které navíc žloutnou. Proto se v zimě květiny většinou stavějí na okna. Takové místo jim pomůže lépe se vyrovnat se špatnými světelnými podmínkami. Ale pro některé je to i tak málo, a tak je dobré jim přisvěcovat. Pomůže zářivka, která na ně bude svítit z výšky 40 až 70 cm asi 12 hodin denně.

    TIPY: Rostlinám krátkého dne, jako je třeba brambořík, které ještě nemají nasazena květní poupata, nikdy nepřisvěcujte! Nedočkali byste se květů. Pozor, ať vám ibišek nezasáhne ledový závan větru z otevřeného okna. Může ho spálit a budete doslova bojovat o jeho život. Orchidej má ráda teplo a nedělá jí dobře střídání stanoviště. Africká fialka je velmi náchylná na přemokření kořenů. Ficus benjamin může přes zimu ztratit až třetinu listů, ale opět dorostou

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy