Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pokojové květiny v zimě: které potřebují teplo a které naopak chlad?

/
  • Při větrání dejte pozor na ledový vzduch i průvan, květinám nesvědčí
    Při větrání dejte pozor na ledový vzduch i průvan, květinám nesvědčí (Shutterstock.com)
    6. prosince 2015 ● 06:00

    Každou zimu se to opakuje. Většině z nás se podaří celkem snadno umořit oblíbenou pokojovou trvalku. Zapomněli jsme totiž přes letní sezonu, co potřebují v období klidu. Letněné rostliny, které si užívaly sluníčko pod širým nebem, teď touží po odpočinku při nižších teplotách. Druhou skupinou jsou květiny, které v zimě kvetou a naopak by měly být v teple. Jak správně pečovat o pokojové květiny?



  • 1.

    Správná teplota

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Hodně kvetoucích pokojovek potřebuje teplotu kolem 18 až 20 °C. Protože k tomu potřebují i světlo, většina z nich končí na parapetech přímo nad tradičními radiátory. Když máte doma rádi skutečně teplo a máte nastaveno na 25 °C, snadno se může stát, že začnou listy hnědnout a květy moc dlouho nevydrží. Pomoci může, když rostliny dáte třeba na noc do chladnější chodby. Naopak orchideje mají teplo rády a stěhování z místa na místo nebo jen otáčení nelibě snášejí. Když vám u radiátoru opadá třeba Ficus benjamin, nic se neděje. Listy opět dorostou.

  • 2.

    Pořiďte si vlhkoměr

    děti
    Autor: Shutterstock.com
    Intenzivní zimní vytápění a málo větrání mají na svědomí pokles vzdušné vlhkosti. Neklamným znamením je opadávání listí, žloutnutí a sesychání. Dobré je pořídit si vlhkoměr a sledovat jej. Když vlhkost poklesne pod 40 procent, je dobré začít zvlhčovat. Pomohou závěsné odpařovače na radiátory nebo zkuste rozprašovače vody přímo na listy či mezi ně. Pozor na africké fialky a další druhy s listy pokrytými chloupky, kterým zůstávají na listech kapky. Mohou začít zahnívat. Další možností je dát květináče na vrstvu kamínků, mezi které nalijete vodu. Jen pozor, aby voda končila pod úrovní květináče.
  • 3.

    Pozor na přemokřené kořeny

    muž zalévá květinu
    Autor: Shutterstock.com
    Protože už tolik nepracujete na zahradě a vůbec se držíte víc doma, máte na rostliny v zimě i víc času. Myslíte si, že k jejich dobru, ale často tomu tak není. Tvrdým oříškem je trefit správnou dávku zálivky. V zimě by jí mělo být méně. Soustavné přelévání může skončit přemokřením substrátu a uhníváním kořenů. Podle pokojové teploty zalévejte dvakrát až třikrát týdně. Platí poučka, že čím je teplota nižší, tím méně vody rostlina potřebuje. Voda by měla být odstátá, aby z ní vyprchal chlor a měla pokojovou teplotu. Opět platí dobrá rada: před zalitím zapíchněte prst do substrátu. Měl by být mírně vlhký. Kvetoucí rostliny, jako jsou orchideje, azalky, bramboříky nebo africké fialky, je dobré pravidelně přihnojovat. Hnojivo můžete přidat i zeleným rostlinám s okrasným listem.
  • 4.

    Škůdcům teplo svědčí

    2445150:gallery:true:trueKromě květin dělá teplo dobře i škůdcům. Suchý teplý vzduch mají v oblibě svilušky, molice, třásněnky nebo mšice. Proto je potřeba rostliny pravidelně a pečlivě prohlížet. Hodně často se domů škůdci dostanou s letněnými květinami nebo těmi nově přinesenými. Takže raději sledujte, jestli se nemění barva listů, neobjevují se dírky nebo se nekonají jiné změny. Většina škůdců je tak malá, že je jeden bez brýlí snadno přehlédne. Nestyďte se vzít na pomoc lupu. Když něco objevíte, zkuste první pomoc: rostlinu list po listu otřete vodou se saponátem na nádobí, výluhem z tabáku nebo česneku. Při vyšším výskytu už raději sáhněte po speciálním prostředku. Dobrou prevencí je použití hnojiva, které rostliny chrání, jako jsou například Substral Careo tyčinky a bez zápachu Biool sprej. Dobrým pomocníkem jsou také lepicí lapací destičky.

  • 5.

    Prodlužte den

    Pokojové rostliny dokážou doma i v kanceláři vstřebat mnoho škodlivin
    Autor: Shutterstock.com
    I když bude doma teplo, sluneční podmínky jsou oproti létu zcela odlišné. Nejde jen o to, že je slunce málo a dny jsou kratší. Řada oken vedoucích na sever nebo západ, která jsou v létě pro rostliny dostačující, bývá v zimě dost stinná. Pro hodně rostlin je takové místo impulzem k tomu, aby se dostaly ke světlu stůj co stůj, takže vyženou dlouhé a úzké výhonky a často ztrácejí zelenou barvu. Zima je problém hlavně pro rostliny dlouhého dne, kterým je potřeba svítit. Nejlepším řešením je zářivka, která prodlouží den na 12 hodin.

    Co potřebují v zimě konkrétní pokojové rostliny? Jak zastřihnout muškáty? Tyto a další zajímavé články, například co se zahradou v zimě nebo jak bydlí Láďa Hruška, se dočtete v aktuálním čísle Blesk Hobby.
    Blesk Hobby titul prosinec 2015
    Autor: red

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy