Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co s vánoční hvězdou, aby vykvetla i za rok? Víme, jak ji pěstovat

/
  • ...
    ... (shutterstock.com)
    6. ledna 2017 ● 06:00

    Vánoce jsou pryč a za své bere i krása květiny, bez níž si je často neumíme představit. Poinsettia, českým jménem pryšec nádherný, navozuje jako vánoční hvězda tu pravou sváteční atmosféru. Obvykle však ne příliš dlouho. Často totiž rychle opadá a nakonec uhyne. My vám prozradíme, jak o ni pečovat, aby přežila do příštích Vánoc a znovu vykvetla.

  • 1.

    Dopřejte jí odpočinek

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Celé svátky vám dělala jen samou radost, teď ale potřebuje načerpat nové síly. I když je rostlina původem z Mexika a má ráda teplo, během odpočinku jí teplo příliš nesvědčí. Přemístěte ji proto někam na chladnější místo. Ideální je světlá místnost, kde se teplota pohybuje ideálně kolem dvanácti až čtrnácti stupňů.

     

  • 2.

    Omezte zálivku

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Na vodu je vánoční hvězda poměrně citlivá. Během svátků jste jí určitě dopřávali pravidelnou zálivku, zajišťovali vysokou vzdušnou vlhkost. Teď ale na několik týdnů obojí radikálně omezte. Stačí, když ji zalijete jedenkrát týdně, ideálně odstátou vodou. Před tím ale vždy překontrolujte substrát, neměl by být příliš vlhký.

     

  • 3.

    Seřízněte ji

    ..
    Autor: iStock.com

     

    V předjaří se pak nebojte udělat radikální řez. Rostlinu seřízněte na výšku asi deseti centimetrů, pokud měla více výhonů, ponechte jí jen asi čtyři až pět, ostatní odstřihněte. Z nich můžete vypěstovat další květiny. Poinsettii lze totiž snadno vegetativně množit. Po seříznutí nechte rostlinu stále v chladu, zálivku opatrně zvyšte.

     

    Pozor si dejte na husté "mléko" prýštící z ran. Je agresivní a může vyvolat nepříjemné alergické reakce, podráždit pokožku i trávicí trakt, poškodit zrak. Použijte proto raději rukavice. Aby se rostlina zbytečně nevysilovala, můžete prýštící mléko zastavit krátkým ponořením řezné rány do vroucí vody nebo podržením nad plamenem svíčky či zapalovače.

     

  • 4.

    Přesaďte ji

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Asi čtyři až šest týdnů po seříznutí vánoční hvězdu přesaďte. Substrát by měl obsahovat větší množství rašeliny, klidně ale použijte i rašelinu čistou, bez jakýchkoliv příměsí. Na rozdíl od většiny ostatních rostlin, které kvůli rozrůstání kořenového systému potřebují stále větší květináč, zvolte nějaký nepříliš velký. Právě velikost květináče je totiž jedním z faktorů, které mohou ovlivnit vybarvení rostliny v období květu. Nebuďte překvapeni, že obroste jen zelenými listy, o zbarvení vrchního patra listů se budete muset postarat na podzim.

     

  • 5.

    Dopřejte jí čerstvý vzduch

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    I když je poinsettia u nás známá jako hrnková rostlina, v zemi svého původu roste divoce venku. Nebojte se proto letnění. Čerstvý vzduch jí totiž vyloženě prospívá. Přibližně od května až do září ji můžete umístit na balkon nebo zahradu. Venkovní teplota by se měla pohybovat okolo patnácti stupňů. Nezapomeňte ji pravidelně přihnojovat.

     

     

    i

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy