Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

5 tipů, jak na to, aby vám stromek letos dlouho vydržel

/
  • Jak na to, aby vydržel svěží a voňavý až do Třech králů?
    Jak na to, aby vydržel svěží a voňavý až do Třech králů? (Shutterstock.com)
    18. prosince 2015 ● 06:00

    Koupili jste krásný vánoční stromeček a přemýšlíte, jak to udělat, aby dlouho vydržel? Přinášíme pár jednoduchých tipů a fíglů, díky kterým zůstane čerstvý a svěží až do Tří králů!

  • 1.

    Začněte výběrem

    Autor: shutterstock.com
    Základem je vánoční stromek správně vybrat. Určitě ho nekupujte zabalený, je totiž potřeba, abyste zkontrolovali jehličí. Mělo by mít sytou a svěží barvu. Zkuste se stromečkem lehce zatřást nebo jemně bouchnout kmenem o zem. Jehličí by mělo opadat minimální množství, rozhodně by se nemělo snášet z větví v mohutných dávkách. A ještě drobnost: vybírejte stromky, které byly skladovány ve stínu, nikoliv na slunci.

  • 2.

    Transport a uskladnění

    Autor: shutterstock.com

    Stromek uložte na chladném a stinném místě. I slabé zimní slunce ho může zbytečně vysušovat. Než dáte stromek přímo do pokoje, zkuste mu dopřát trochu aklimatizace, máte-li k tomu prostory. Ideální jsou garáže, dílny nebo jiné nevytopené místnosti. Tam můžete stromek také již připevnit do stojanu a celý ho navlhčit pomocí rozprašovače. Pokud si koupíte stromek v zahradnictví, nechají vám ho často uskladněný u nich až do Štědrého dne. A ještě jedna drobnost: také stromeček v květináči potřebuje vyšším teplotám přivykat postupně. Než ho dáte do pokoje, měl by v nevytopené místnosti nebo chodbě setrvat nejméně tři dny.

  • 3.

    Použijte stojan s vodou

    Autor: profimedia.cz
    Ti, kteří mají rádi zelené a voňavé stromky po delší dobu, již určitě investovali do stojanu s vodou. Těm ostatním ho vřele doporučujeme, dá se koupit ve všech hobby marketech. Než umístíte stromek do takového stojanu, seřízněte kmen asi tak o dva centimetry. Odřízněte z něj tu část, která je zalepena smůlou nebo je již vyschlá. Ořezávejte určite naplocho, nikoliv do špičky. Díky čerstvému řezu bude stromek lépe absorbovat vodu. Když ho zbavíte kůry, nebude moci voda vzlínat nahoru!

  • 4.

    Vodu dolévejte

    Autor: shutterstock.com
    Vody spotřebuje stromek během vánočních svátků opravdu hodně. Klidně i pět litrů. Podle velikosti zásobníku tedy nezapomínejte vodu dolévat. Stromku prospěje i to, když ho budete občas osvěžovat vodou z rozprašovače.

  • 5.

    Šetřete ho

    Autor: shutterstock.com
    Pokud můžete, dejte ho na vhodné místo. Tedy někam mimo sluneční světlo, dále od radiátorů, kamen nebo krbu. Elektrická světýlka jehličky také lehce vysušují, takže i to, že je zhasnete, když jdete spát, stromku pomůže.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy