Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

9 potravin, které do ledničky rozhodně nedávejte. Škodí jim zima a vlhko!

/
  • Víte, kterým potravinám lednice vůbec nesvědčí?
    Víte, kterým potravinám lednice vůbec nesvědčí? (profimedia.cz)
    3. ledna 2016 ● 06:00

    Obecně platí, že čím nižší teplota, tím vydrží potraviny déle čerstvé a chutné. U některých potravin to ale neplatí, a přesto je vytrvale dáváme do ledniček. Kterým potravinám lednička ale vůbec nesvědčí? A jak je nejlépe skladovat?

  • 1.

    Brambory

    Kupte si brambory od pěstitele, výrazně za ně ušetříte.
    Autor: profimedia.cz

    Řekli byste: obyčejné brambory. Z hlediska skladování jsou ovšem poněkud náročnější. Při pokojových teplotách dochází k měknutí a klíčení, příliš velký chlad, jako je v lednici, zase v bramborách rozkládá škroby, ty pak ztrácejí svoji chuť a sládnou. Ideální je skladování ve sklepě nebo v komoře. Kromě správné teploty potřebují brambory ještě sucho a minimum slunečního i denního světla. To zvyšuje v bramborách podíl jedovatého solaninu.

  • 2.

    Česnek

    Česnek je přírodní antibiotikum a pomůže vám předejít nepříjemnému nachlazení i řadě dalších nemocí.
    Autor: profimedia.cz

    Také česneku lednice nesvědčí. Ne kvůli nízkým teplotám, některé odrůdy vydrží i mírný mráz. V lednici je ale příliš vysoká vlhkost a česnek se tak začne rychle hnít. Pokojová teplota zase svědčí roztočům, kteří způsobují jeho rychlé sesychání. Česnek uchovávejte zavěšený ve vzdušné, tmavé a chladné místnosti, například v komoře.

  • 3.

    Cibule

    Nejlepším lékem na kašelz kuchyně je obyčejná cibule. Dokáže zázraky.
    Autor: Shutterstock.com

    Podobně jako česnek je na tom i cibule, která v lednici snadno měkne a plesniví. Také ona potřebuje kromě chladu hlavně sucho, tmavé místo a čerstvý vzduch.

  • 4.

    Banány

    banány
    Autor: profimedia.cz

    Banány, které se zde prodávají, se sklízejí nezralé, dozrát mají až u nás doma. Teplota, při které banány dozrávají, výrazně ovlivňuje jejich chuť. Pokud je příliš nízká, ovoce není dobré. Banán byste tedy měli nechat zrát při pokojové teplotě. V ledničce akorát zhnědnou a nebudou mít sladkou chuť.

  • 5.

    Rajčata

    Naučíme vás, jak rychle a jednoduše nakrájet cherry rajčátka.
    Autor: Shutterstock.com

    Ani rajčatům lednice nesvědčí, přicházejí v ní o svou chuť a stávají se moučnými.

  • 6.

    Káva

    sss
    Autor: Shutterstock.com

    Ti, kteří mají pocit, že chlad pomůže zrnkové kávě, jsou na omylu: káva v chladu ztratí svou chuť i vůni, navíc pohltí i ostatní pachy. Zkuste raděj plechovku a suché místo na poličce.

  • 7.

    Bylinky

    a
    Autor: profimedia.cz

    Stejně jako káva pohlcují pachy i některé čerstvé bylinky. I ony přijdou v lednici o svou čerstvost a vůni. Nechte je raději v hrnečku s vodou.

  • 8.

    Med

    S medem opatrně, nejprve zkuste, zda na něj nemáte alergii.
    Autor: Shutterstock.com

    Med začne po čase v lednici cukernatět a později může ztratit i svou chuť. Pokojová teplota mu naprosto vyhovuje.

  • 9.

    Olivový olej

    ss
    Autor: profimedia.cz

    Olivový olej v lednici tuhne a získává spíše podobu másla. Po zahřátí je sice zase použitelný, dávat ho do lednice je ale zbytečné.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy