9 potravin, které do ledničky rozhodně nedávejte. Škodí jim zima a vlhko!
-
Víte, kterým potravinám lednice vůbec nesvědčí?
Obecně platí, že čím nižší teplota, tím vydrží potraviny déle čerstvé a chutné. U některých potravin to ale neplatí, a přesto je vytrvale dáváme do ledniček. Kterým potravinám lednička ale vůbec nesvědčí? A jak je nejlépe skladovat?
- 1.
Brambory
Kupte si brambory od pěstitele, výrazně za ně ušetříte.Autor: profimedia.czŘekli byste: obyčejné brambory. Z hlediska skladování jsou ovšem poněkud náročnější. Při pokojových teplotách dochází k měknutí a klíčení, příliš velký chlad, jako je v lednici, zase v bramborách rozkládá škroby, ty pak ztrácejí svoji chuť a sládnou. Ideální je skladování ve sklepě nebo v komoře. Kromě správné teploty potřebují brambory ještě sucho a minimum slunečního i denního světla. To zvyšuje v bramborách podíl jedovatého solaninu.
- 2.
Česnek
Česnek je přírodní antibiotikum a pomůže vám předejít nepříjemnému nachlazení i řadě dalších nemocí.Autor: profimedia.czTaké česneku lednice nesvědčí. Ne kvůli nízkým teplotám, některé odrůdy vydrží i mírný mráz. V lednici je ale příliš vysoká vlhkost a česnek se tak začne rychle hnít. Pokojová teplota zase svědčí roztočům, kteří způsobují jeho rychlé sesychání. Česnek uchovávejte zavěšený ve vzdušné, tmavé a chladné místnosti, například v komoře.
- 3.
Cibule
Nejlepším lékem na kašelz kuchyně je obyčejná cibule. Dokáže zázraky.Autor: Shutterstock.comPodobně jako česnek je na tom i cibule, která v lednici snadno měkne a plesniví. Také ona potřebuje kromě chladu hlavně sucho, tmavé místo a čerstvý vzduch.
- 4.
Banány
banányAutor: profimedia.czBanány, které se zde prodávají, se sklízejí nezralé, dozrát mají až u nás doma. Teplota, při které banány dozrávají, výrazně ovlivňuje jejich chuť. Pokud je příliš nízká, ovoce není dobré. Banán byste tedy měli nechat zrát při pokojové teplotě. V ledničce akorát zhnědnou a nebudou mít sladkou chuť.
- 5.
Rajčata
Naučíme vás, jak rychle a jednoduše nakrájet cherry rajčátka.Autor: Shutterstock.comAni rajčatům lednice nesvědčí, přicházejí v ní o svou chuť a stávají se moučnými.
- 6.
Káva
sssAutor: Shutterstock.comTi, kteří mají pocit, že chlad pomůže zrnkové kávě, jsou na omylu: káva v chladu ztratí svou chuť i vůni, navíc pohltí i ostatní pachy. Zkuste raděj plechovku a suché místo na poličce.
- 7.
Bylinky
aAutor: profimedia.czStejně jako káva pohlcují pachy i některé čerstvé bylinky. I ony přijdou v lednici o svou čerstvost a vůni. Nechte je raději v hrnečku s vodou.
- 8.
Med
S medem opatrně, nejprve zkuste, zda na něj nemáte alergii.Autor: Shutterstock.comMed začne po čase v lednici cukernatět a později může ztratit i svou chuť. Pokojová teplota mu naprosto vyhovuje.
- 9.
Olivový olej
ssAutor: profimedia.czOlivový olej v lednici tuhne a získává spíše podobu másla. Po zahřátí je sice zase použitelný, dávat ho do lednice je ale zbytečné.