Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 věcí, které doma možná nečistíte, a přitom byste rozhodně měli!

/
  • Nezapomeňte, že čistit potřebují i vaše čisticí prostředky
    Nezapomeňte, že čistit potřebují i vaše čisticí prostředky (Shutterstock.com)
    16. února 2016 ● 06:00

    O některých z těchto věcí máme pocit, že se myjí tak nějak samy. Jiné jsou tak trochu zastrčené, a když nejsou na očích, tak nás tak často nenapadne je čistit. A u některých nás dost překvapí, kolik bacilů a nečistot se na nich (nebo v nich) může skrývat! Které věci v naší domácnosti si zasluhují čistit opravdu důkladně, a přesto na ně zapomínáme?

  • 1.

    Dřez a houbičky

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Možná si říkáte: proč mýt něco, co je denně ve styku s vodou a mycími prostředky? Možná proto, že když z něj tu vodu vypustíte, většinou není už tak čistá. Špinavá voda může zůstat na odkapávači nebo třeba pod košíčkem na příbory. Většina bacilů mokro miluje a bude se jim tam dařit. Stejně tak v houbičce, obzvlášť pokud ji máte v mističce, a tím pádem zůstává namočená. Myjte dřez nejméně jednou denně a houbičky často měňte.

  • 2.

    Myčka

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Další případ toho, co by se mělo přece tak nějak čistit samo. Mastný vnitřek myčky však voda, kterou se nádobí oplachuje, nevymyje, stejně tak se samy neodstraní nečistoty z filtru. Podrobný návod, jak čistit myčku, najdete zde.

  • 3.

    Polštáře

    Také si občas přijdete jako princezna na hrášku?
    Autor: Shutterstock.com

    Většina z nás se spokojí s výměnou ložního prádla. Mikroby a roztoči se ale přes látku povlečení dostávají i dovnitř polštářů, peřin a matrací. Obzvlášť dobře se jim daří v peří. Při představě, co všechno může takový polštář skrývat, se vám možná nebude uléhat tak lehce, dobrá zpráva ale je, že prát můžete peří i syntetická vlákna. Každé speciálním programem a přípravkem. Stačí jednou do roka a nezapomeňte je nechat pořádně proschnout.

  • 4.

    Vypínače a kliky

    .
    Autor: Shutterstock

    Myjete si ruce pokaždé, když přijdete zvenku, a po každé návštěvě toalety? Pak určitě děláte dobře. Možná si ale neuvědomujete, kolika věcí se dotknete, než do koupelny dorazíte. Vypínače, kliky od dveří – na většinu z nich pak saháte během doby, kdy jste jenom doma. Nemusíte je každý den postřikovat antibakteriálním čističem, vzpomeňte si na ně třeba jednou týdně. Můžete použít i octový roztok a papírové utěrky.

  • 5.

    Klávesnice, dálková ovládání a mobily

    Hudba
    Autor: shutterstock

    Dálkové ovládání a klávesnice od počítače v sobě mohou skrývat překvapivé množství bakterií. Podobně je na tom displej mobilního telefonu. Kolikrát se v dopravním prostředku držíte tyče, které se tak trochu štítíte, pak si ale stejnou rukou v téměř totožnou chvíli zkontrolujete mobil, jestli někdo nevolal. Ruce si po příchodu domů myjete, věnujete ale stejnou péči telefonu? Možná občas přejedete nějakým čistidlem displej, když už je hodně špinavý. Zkuste to dělat častěji a mrkněte se občas i dál, třeba pod ochranný obal.

  • 6.

    Dno odpadkového koše

    ...až se koš naplní, vyndáte pytel klasicky, jak jste zvyklí...
    Autor: PlanetCare

    Kdo by čistil dno odpadkového koše, když používáme jednorázové vkládací igelitové pytlíky, že? Pravda je ovšem ta, že dno téměř nikdy nezůstane nezasažené. Pytlíky se mohou protrhnout, někdy se svezou stranou a odpadky padají mimo, jindy záhadně protečou. To, co se dostane z pytlíku na dno koše, je pak úplný ráj pro plísně a mikroby všeho druhu. A pozor – rozhodně nejde o žádné "zdravé bakterie", se kterými by měl být člověk co nejvíce v kontaktu, aby nebyl alergik. S těmihle opravdu ne.

  • 7.

    Vaše uklízecí pomůcky

    Lépe než hadrem vytřete podlahu mopem.
    Autor: Shutterstock.com

    A rozhodně není na škodu občas se zamyslet nad tím, jak vypadají samotné věci, které k úklidu používáme. Není hadr jen taková peřinka pro bakterie, které se díky ní dostanou během vytírání na další místa? Také koště si zaslouží občas vyluxovat prach, který se ukládá mezi štětinami, případně je dobré jejich omytí v mýdlové vodě. I hadry a mopy je potřeba po úklidu čistit, stejně tak potřebuje péči i váš vysavač.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy