Na balkónech a terasách, kam nesvítí slunce, se daří takovým druhům rostlin, které upřednostňují stín a polostín. S úspěchem tu můžeme pěstovat například všechny druhy begónií (Begonia), fuchsie (Fuchsia), některé druhy trvalek – například funkia (Hosta) či čemeřice (Helleborus). Sluneční úpal také nesvědčí balzamínám (Impatiens), jejichž měkké a křehké listy potřebují filtrované světlo, proto je umístíme spíše na severně orientovaná stanoviště.

Chvála begóniím

Begónie je hlíznatá letnička, která jako jedna z mála prospívá na severní straně v polostínu, pokud je chráněná před větrem a prudkým deštěm. Narašené hlízy se sázejí ven, až když pomine nebezpečí mrazů, do směsi rašeliny, písku a kompostu. Vybírat můžete podle výšky, barvy i tvaru květů. Bílá, červená, oranžová a žlutá jsou základní barvy, ale nejsou výjimkou ani dvoubarevné, drobné mnohokvěté, velkokvěté, vícekvěté, kaskádové, třepenité, a dokonce non-stop, které kvetou zcela nepřetržitě.

 

Neobvyklé letničky

Krásnohlávek (Calocephalus brownii) je původem z Austrálie, kde se vyskytuje několik druhů. Calocephalus brownii zvaný také drátovec je drobný keřík, dorůstající výšky 0,15–0,30 m, bohatě rozvětvený, hustě stříbřitě bíle plstnatý, s čárkovitými listy. Nedokážete si rostlinu představit? Je to jednoduché – vypadá jako drátěná koule (najdete ho v galerii). Význam má jako pokojová květina, avšak v poslední době si získala na popularitě jako okenní nebo balkónová květina, zejména se vysazuje na podzim do truhlíků spolu s vřesy. Snáší slunce i polostín, kyselejší substrát, směs vřesovky a pravidelnou zálivku.

Nenáročný druh Streptocarpus kirkii (tořivka) pochází z více míst zeměkoule, od Číny až po západní pobřeží Ameriky. Patří rovněž mezi pokojové květiny, avšak hodí se i pro pěstování na balkóně či v závěsných nádobách. Streptocarpus kirkii má menší, krátce řapíkaté, plstnaté listy na převislých stoncích, z nichž vyrůstají drobné světlemodré květy. Vyhovuje mu lehčí zemina, pravidelná závlaha a rozptýlené světlo, proto dobře snáší i polostín.

Výsadba na léta

Ano, i jen několik velkých nádob stačí k výzdobě terasy a i zde je sortiment rostlinného materiálu bohatý, počínaje skalničkami v kombinaci s travinami a zakrslými jehličnany, popřípadě profesionálně vypěstovanými bonsajemi. Pokud vybereme vhodnou, mrazuvzdornou nádobu nebo dřevěný truhlík, můžeme tyto rostliny ponechat bez přesazování i několik let.

Z trvalek, které snášejí polostinné až stinné podmínky a jsou vděčné za dostatek vláhy, to mohou být brzy na jaře kvetoucí prvosenky (Primula vulgaris, Primula elatior), vytrvalé sasanky (Anemone hupehensis), hluchavky s různě barevnými listy (Lamium maculatum), některé kakosty (Geranium phaeum, Geranium x oxonianum) a rovněž druhy s okrasným listem – např. dlužichy (Heuchera) nebo bohyšky (Hosta). Jsou ovšem i druhy trvalek snášející polostín a přechodný nedostatek vláhy. Jsou to opět například barvínek (Vinca) nebo štěničník (Iberis).