Co budeme potřebovat:
- 300 květů pampelišek
- 2 citrony
- 2 pomeranče
- bylinky (máta, meduňka)
- 1 kg třtinového cukru
- 1 litr vody
Láďa Hruška předvede, jak jednoduché je uvařit si pravý pampeliškový med! Prima TV
Natrhané květy nasypeme do cedníku a omyjeme. Poté přemístíme do hrnce, přilejeme jeden litr vody a dáme na 15 až 20 minut vařit. Mezitím vymačkáme šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče. Druhý citron i pomeranč i se slupkou pořádně omyjeme a nakrájíme na kolečka. Bylinky nasekáme nadrobno. Vše přidáme do hrnce k uvařeným květům pampelišky, promícháme a necháme do druhého dne macerovat. Následující den vzniklou směs přecedíme do druhého hrnce. Do zachycené tekutiny přisypeme 1 kg třtinového cukru a na mírném ohni vaříme minimálně hodinu a půl. Čím déle budeme vařit, tím hustší med získáme. Uvařený med přelijeme do zavařovacích sklenic a pevně uzavřeme víčkem.
Využít můžeme ale i zbylé stonky a jednoduše je sníst, a to ne jen jeden, nejlépe rovnou pět každý den, neboť mají blahodárné účinky na naše zdraví – rozbíjí žlučníkové kameny. Pokud tedy máte potíže se žlučníkem, pokuste se překonat jejich výrazně hořkou chuť a pusťte se do nich!
Celý pořad a další Vychytávky Ládi Hrušky sledujte v neděli 15. května ve 12.40 na Primě.