Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyrobte si levný domácí repelent. Ochrání vás před klíšťaty i komáry

/
  • Video se připravuje ...
    14. července 2017 ● 06:00

    Nemoci, jako jsou borelióza a klíšťová encefalitida, patří mezi právem obávané strašáky. Zvláště teď v létě, kdy se často pohybujeme v přírodě, děti vyráží na tábory, nebo na venkov k prarodičům. Nakazit se ale můžeme i v centru města. I proto je nutné rizika nepodceňovat. Účinným a zároveň snadným řešením je repelent, který hmyz odradí. A nemusí být ani drahý a plný chemických látek. Nevěříte?

  • 1.

    Repelent z octa a rozmarýnu

    Video
    Video se připravuje ...

    Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složité. BPŽ/Adam Balažovič

     

    Tolik obávaná klíšťata mají extrémně vyvinutý čich. Zkuste toho tedy příště využít ve svůj prospěch. Vyrobte si doma přípravek, který jim sice neublíží, ale udrží je od vás, vašich rodinných příslušníků i zvířecích mazlíčků v patřičné vzdálenosti.

     

    Nepotřebujete k tomu vybavenou chemickou laboratoř ani speciální ingredience. Stačí vám ocet. Jeho čpavý zápach jim nedělá dobře. A když ho ještě ovoníte rozmarýnem, můžete si být jistí, že se vám bodavý hmyz i parazité vyhnou obloukem.

     

    Jak na to?

    Půl litru vody přiveďte k varu a přisypejte sto gramů sušeného rozmarýnu. Pokud máte čerstvý, použijte dvě stě gramů. Svařte, odstavte a nechte vychladnout. Odvar pak přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a přidejte polévkovou lžíci octa. Hotový roztok přelijte do uzavíratelné láhve. Skladujte v lednici a postupně odlévejte do rozprašovače.

     

  • 2.

    Kořeněný repelent z hřebíčku

    Video
    Video se připravuje ...

    Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složité. BPŽ/Adam Balažovič

     

    Pro osoby mužského pohlaví tu pak máme recept na domácí repelent v pánské variantě. Na jeho výrobu budete potřebovat líh, pokud ho nemáte, použijte vodku nebo třeba francovku a celý hřebíček. Na decilitr vám bude stačit asi deset gramů. Do uzavíratelné, dobře těsnící sklenice nasypejte koření a zalijte ho lihem. Nechte luhovat alespoň deset dnů až dva týdny. Pak přeceďte a nalijte do rozprašovače. Aplikujte na tělo i na oděv.

     

  • 3.

    Repelent vonící po růžích

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Dalším osvědčeným prostředkem proti komárům i klíšťatům je růžový olej. Stačí, když si ho pořídíte malou lahvičku. Víc nic. Vodu a nějaký rostlinný olej totiž určitě doma máte. Pak už jen smíchejte decilitr vody s decilitrem rostlinného oleje a přidejte asi patnáct kapek oleje z květů růží. Důkladně protřepejte a nalijte do rozprašovače. Aplikujte na všechny nezahalené části těla. Pokud nemáte rozprašovač, noste s sebou "růžový" repelent v lahvičce a roztokem se potírejte. Uchovávejte v chladničce.

     

    Náš tip:
    Muži mohou růžový olej nahradit peprmintovým.

     

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy