10 potravin, které nepatří do lednice! Zima jim škodí
-
Rajčata a banány do lednice? Víme, proč neMyslíte si, že když chcete, aby vám nějaké jídlo dlouho vydrželo, je největší jistotou šoupnutí do ledničky? Omyl! Skladování potravin je věda. Některým potravinám chlad škodí. Proto nemá smysl dávat například banány do ledničky, stejně jako tam nepatří rajčata, brambory či cibule.
- 1.
Rajská jablíčka
I když je většina z nás automaticky dává do chladničky, měla by se skladovat mimo ni. Pokud je totiž budete uchovávat v lednici, mohou se stát mdlými a moučnými. Lepším řešením jsou sklep, chladná spíž, nebo pokud nemáte doma příliš teplo, například i kuchyňská linka.
- 2.
Banány
Tohle ovoce vždycky nechávejte dozrát mimo ledničku, jinak vám banány zčernají. Pokud chcete, aby rychleji dozrály, nechte je v papírovém sáčku při pokojové teplotě. V opačném případě je uchovávejte na chladném a tmavém místě.
- 3.
Brambory
Nízké teploty rozkládají škrob v bramborách a ty začínají sládnout. Skladovat byste je měli nejlépe na suchém, tmavém a chladném místě, ideálně ve sklepě. Předejdete tak hnilobě a jejich dřívějšímu vyklíčení. V případě, že se tak stane, v naklíčených bramborách a okolí oček vzniká jedovatá látka solanin. Na výhonky je proto třeba si dát pozor a pečlivě je před použitím vykrájet.
- 4.
Cibule
Ani cibuli chlad nesvědčí. V lednici snadno zplesniví a změkne. Ideální je suché a tmavé místo s nižší než pokojovou teplotou. Cibuli nevystavujte přímému slunečnímu záření, a jakmile ji načnete, umístěte ji v uzavřeném sáčku do přihrádky na zeleninu.
- 5.
Česnek
Vynikající chuti a vůně česneku dosáhnete pouze skladováním v chladné, suché a větrané nádobě. Jakmile načnete paličku, spotřebujte všechny stroužky do deseti dnů.
- 6.
Okurky
Tahle vodnatá zelenina ztrácí v ledničce chuť a aroma. Navíc se hodně rychle kazí. Zatímco v suché chladné spíži vám okurka vydrží v pěkném stavu i dva týdny, v ledničce poměrně rychle změkne a podlehne zkáze.
- 7.
Káva
Ti, kteří mají pocit, že chlad pomůže zrnkové kávě, jsou na omylu: káva v chladu ztratí svou chuť i vůni, navíc pohltí i ostatní pachy. Zkuste raději plechovku a suché místo na poličce.
- 8.
Med
Med začne po čase v lednici cukernatět a později může ztratit i svou chuť. Pokojová teplota mu naprosto vyhovuje.
- 9.
Bylinky
Stejně jako káva pohlcují pachy i některé čerstvé bylinky. I ony přijdou v lednici o svou čerstvost a vůni. Nechte je raději v hrnečku s vodou.
- 10.
Olivový olej
Pozor, jaký olivový olej kupujete. Test ukázal, že označní extra virgin zárukou kvalitby být nemusí - ilustrační fotoAutor: profimedia.czOlivový olej v lednici tuhne a získává spíše podobu másla. Po zahřátí je sice zase použitelný, dávat ho do lednice je ale zbytečné.