Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

10 potravin, které nepatří do lednice! Zima jim škodí

/
  • Rajčata a banány do lednice? Víme, proč ne
    Rajčata a banány do lednice? Víme, proč ne (Shutterstock.com)
    30. srpna 2016 ● 06:00

    Myslíte si, že když chcete, aby vám nějaké jídlo dlouho vydrželo, je největší jistotou šoupnutí do ledničky? Omyl! Skladování potravin je věda. Některým potravinám chlad škodí. Proto nemá smysl dávat například banány do ledničky, stejně jako tam nepatří rajčata, brambory či cibule. 

  • 1.

    Rajská jablíčka

    Rajská jablíčka
    Autor: profimedia.cz

    I když je většina z nás automaticky dává do chladničky, měla by se skladovat mimo ni. Pokud je totiž budete uchovávat v lednici, mohou se stát mdlými a moučnými. Lepším řešením jsou sklep, chladná spíž, nebo pokud nemáte doma příliš teplo, například i kuchyňská linka.

  • 2.

    Banány

    banány
    Autor: profimedia.cz

    Tohle ovoce vždycky nechávejte dozrát mimo ledničku, jinak vám banány zčernají. Pokud chcete, aby rychleji dozrály, nechte je v papírovém sáčku při pokojové teplotě. V opačném případě je uchovávejte na chladném a tmavém místě.

  • 3.

    Brambory

    Brambory
    Autor: Shutterstock.com

    Nízké teploty rozkládají škrob v bramborách a ty začínají sládnout. Skladovat byste je měli nejlépe na suchém, tmavém a chladném místě, ideálně ve sklepě. Předejdete tak hnilobě a jejich dřívějšímu vyklíčení. V případě, že se tak stane, v naklíčených bramborách a okolí oček vzniká jedovatá látka solanin. Na výhonky je proto třeba si dát pozor a pečlivě je před použitím vykrájet.

  • 4.

    Cibule

    cibule
    Autor: Shutterstock.com

    Ani cibuli chlad nesvědčí. V lednici snadno zplesniví a změkne. Ideální je suché a tmavé místo s nižší než pokojovou teplotou. Cibuli nevystavujte přímému slunečnímu záření, a jakmile ji načnete, umístěte ji v uzavřeném sáčku do přihrádky na zeleninu.

  • 5.

    Česnek

    ...
    Autor: Shutterstock

    Vynikající chuti a vůně česneku dosáhnete pouze skladováním v chladné, suché a větrané nádobě. Jakmile načnete paličku, spotřebujte všechny stroužky do deseti dnů.

  • 6.

    Okurky

    Koupili jste kontaminované okurky? Ozvěte se nám do redakce
    Autor: profimedia.cz

    Tahle vodnatá zelenina ztrácí v ledničce chuť a aroma. Navíc se hodně rychle kazí. Zatímco v suché chladné spíži vám okurka vydrží v pěkném stavu i dva týdny, v ledničce poměrně rychle změkne a podlehne zkáze. 

  • 7.

    Káva

    káva
    Autor: Shutterstock.com

    Ti, kteří mají pocit, že chlad pomůže zrnkové kávě, jsou na omylu: káva v chladu ztratí svou chuť i vůni, navíc pohltí i ostatní pachy. Zkuste raději plechovku a suché místo na poličce.

  • 8.

    Med

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Med začne po čase v lednici cukernatět a později může ztratit i svou chuť. Pokojová teplota mu naprosto vyhovuje.

  • 9.

    Bylinky

    Majoránka pomůže k uvolnění hlenů a lepšímu odkašlávání.
    Autor: Shutterstock.com

    Stejně jako káva pohlcují pachy i některé čerstvé bylinky. I ony přijdou v lednici o svou čerstvost a vůni. Nechte je raději v hrnečku s vodou.

  • 10.

    Olivový olej

    Pozor, jaký olivový olej kupujete. Test ukázal, že označní extra virgin zárukou kvalitby být nemusí - ilustrační foto
    Autor: profimedia.cz

    Olivový olej v lednici tuhne a získává spíše podobu másla. Po zahřátí je sice zase použitelný, dávat ho do lednice je ale zbytečné.

     

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy