„Do ptačích krmítek lidé v dobré víře často dávají ztvrdlé rohlíky, bábovky, vánočky, úlomky vánočního cukroví… To je ovšem špatně! Nic, co je sladké a slané, by tam být nemělo,“ upozorňuje expert Petr Dobrý. Pokud prý chceme ptáčkům opravdu pomoct, ale nevíme, co konkrétně pro který druh vybrat, je nejjednodušší volbou slunečnice.

„Chceme-li ptákům přilepšit, vybereme nějakou směs, jejíž základ bude tvořit slunečnice, dále pak různá semínka, obiloviny a proso,“ vyjmenovává pan Dobrý, „další oblíbenou pochoutkou jsou pak lojové koule, které se v Česku bohužel prodávají v plastových síťkách. Než je však umístíme do krmítka, doporučuji síťku odstranit, neboť když je pak síťka prázdná, může být nebezpečná pro ostatní zvířata, která by ji nechtěně zkonzumovala.“


Odborník doporučuje zvolit moderní závěsná, samosypná krmítka, v nichž je potrava dobře chráněna před trusem i před klimatickými vlivy a která se také dobře čistí. „Můžeme ho jednou za 14 dní sundat a vydezinfikovat, poté se zase jednoduše zavěsí na strom,“ vysvětluje Petr Dobrý a zároveň varuje: „nevyčištěná krmítka jsou často zdrojem infekcí a nemocí, které si ptáci předávají.“ Na trhu existují i krmítka s přísavkami, které se rovnou přilepí na sklo. Pokud máme zahrádku, je nejlepší pověsit krmítko přímo na strom, ovšem pokud možno na co nejtenčí větev, abychom znemožnili kočce či kuně počíhat si u krmítka.

Video
Video se připravuje ...

Váš Prima Receptář: Čím krmit ptáky v zimě? Prima TV/BPŽ

„Je třeba dát pozor na celý okolní prostor, aby okolo nerostl nějaký keř či jiný přístupový bod pro predátory,“ připomíná odborník a dodává, že okolo kmene stromu lze pro jistotu umístit i speciální drátěnou ochranu, která šelmám cestu ke krmítku minimálně dost znesnadní. Naproti tomu krmítka umístěná přímo na okenních parapetech v přízemí jsou pro kočky přímo lákavá. Nemáme-li jinou možnost, můžeme se alespoň pokusit umístiti krmítko přímo na zeď.

Celý pořad Váš Prima Receptář sledujte v neděli 27. listopadu v 11.50 na Primě.