Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Voňavá miska plná bylin pro lepší náladu? Vyrobte si potpourri!

/
  • Potpourri může vypadat například takto, ale fantazii se meze nekladou!
    29. listopadu 2016 ● 06:00

    Milujete vůni květů, bylinek a exotického koření? Poradíme vám, jak si vyrobit voňavé potpourri, které vám příjemně provoní byt a zvedne náladu.

  • 1.

    Jak začít?

    Příprava suché voňavé směsi není otázkou několika minut, musíte mít dostatek sušených květin, voňavých bylinek a třeba i oblíbenou esenciální směs. Něco si můžete ještě teď přinést ze zahrádky nebo volné přírody, nejen třeba květy růží, měsíčku lékařského, menší šišky, bukvice, vřes, plody šípku nebo jalovce, ale i listy voňavých bylinek, třeba do červena zbarvené listí borůvek, nať dobromysli, rozmarýnu nebo vavřínu.

    potpourri
    Autor: shutterstock.com

  • 2.

    Dobře vybráno a nasušeno

    Při výběru těch správných rostlin a přírodnin vždy dbejte na to, aby vám jejich vůně byla příjemná a aby k sobě jednotlivé kousky voňavé směsi barevně ladily, většinou totiž slouží také jako dekorace nasypaná volně v míse nebo košíku. Některé okvětní lístky sice voní, ale po usušení nevypadají moc dekorativně, u jiných je to naopak. Základem vonné směsi jsou většinou celé květy, případně okvětní lístky, vhodné jsou třeba květenství hortenzií, lístky nebo celé květy a poupata růží, květenství pelargonií nebo květy karafiátů, které pak můžete podle vůně a vzhledu kombinovat s dalšími přírodninami. 

    potpourri
    Autor: shutterstock.com

    Vždy ale platí, že suroviny na potpourri musíte důkladně usušit, aby směs neplesnivěla. Nejlépe je vše rozložit na čisté bílé archy papíru a sušit v teplém suchém prostoru s přístupem čerstvého vzduchu, případně k sušení použít speciální sušičku ovoce a zeleniny.

  • 3.

    Kam s ním?

    Voňavou směsí můžete provonět celý byt, stačí ji jen nasypat do mísy, proutěného košíčku nebo ozdobného sáčku a pověsit na zeď nebo do skříně. Menší textilní sáčky můžete vkládat i mezi ložní prádlo nebo ručníky, hezky je provoní. Pokud navíc do směsi dáte sušenou kůru z pomeranče, nepustí se do vašich látkových zásob žádní moli.

    potpourri
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Šikovné rady na závěr

    Když potpourri vyvane, zkuste ho rukama lehce načechrat a promíchat, vůně se znovu rozvine. Nebo si kupte malou lahvičku příjemného voňavého oleje a do usušené směsi přidejte pár jeho kapek. Případně si začněte střádat nové květy do další vonné směsi, to už je na vás.

    Květy nebo okvětní lístky sušte vždy rozložené na čistém bílém papíru.

    Do potpourri můžete přidat plátky exotického ovoce, třeba sušených grapefruitů, pomerančů, mandarinek nebo kiwi. Plátky by měly být dokonale vyschlé.

    Z voňavých květin si můžete uvázat malé kytice a použít je jako dekoraci.

    Potpourri
    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy