Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jaký koupit stojan na vánoční stromek, aby se nenakláněl a nepadal

/
  • Video se připravuje ...
    11. prosince 2016 ● 06:00

    Správně vybraný stojan na vánoční stromeček zajistí, že bude stromeček stát rovně, nebude se hroutit na stranu a nespadne. Na trhu je dnes mnoho druhů, ze kterých můžete vybírat. Který ale bude vyhovovat právě vám? To se dozvíte v našem videu.

  • 1.

    Jak vybrat stojan na vánoční stromek

    Nejkrásnější vánoční tradicí je, že se sejde celá rodina
    Autor: profimedia.cz

    I když vybíráme hlavně očima, design je v podstatě to poslední, co by při koupi stojanu na vánoční stromeček mělo rozhodovat. Mnohem důležitější je totiž zaměřit se na to, jaký stromeček zpravidla každý rok kupujete, a tomu podřídit také výběr stojanu. Pokud si pravidelně vybíráte kavkazskou jedli, se širokým kmenem, je potřeba, abyste sáhli po stojanu se širokým průměrem, do kterého se vám stromek bez problémů vejde.

     

    Abyste se při nákupu nespletli, vždy si nejprve změřte průměr stojanu a teprve podle tohoto údaje vybírejte stromeček. Vyhnete se zuřivému osekávání kmene a narážení do stojanu silou. Ať už si ale koupíte jakýkoliv druh stromku, váš stojan by měl mít vždy nádržku na vodu. Jehličnan totiž dokáže v přetopené místnosti vypít i několik litrů vody a vy tak můžete snadno prodloužit jeho životnost. Bude déle svěží, zelený, neuschne a neopadá.

     

    Z jakých typů stojanů můžete vybírat a který je nejlepší?

  • 2.

    Dřevěný stojan

    Autor: archiv firem
    Maximální velikost stromku by u tohoto typu stojanu  neměla přesahovat  dva metry a průměr kmene by neměl být větší než zhruba 5 – 6 cm, takže opatrně. Jakkoliv hezky tento stojan vypadá, budete mít problém do něj upevnit jakýkoliv větší stromek. Také nádržka na vodu pojme jen asi 200 ml vody, takže je potřeba ji velmi často doplňovat. Cena za dřevěný stojan se pohybuje od 400 korun.

  • 3.

    Kovový stojan

    Autor: archiv firem
    Kovové stojany jsou pevné a podle zvoleného designu i stabilní. Platí u nich ale stejná pravidla jako u dřevěných stojanů. Pojmou stromek o průměru kmene maximálně šest centimetrů a nemají nádržku na vodu. Také je náročnější do nich upevnit stromeček tak, aby stál opravdu rovně a nenakláněl se na stranu. Cena se pohybuje podle zvoleného typu a začíná zhruba na 300 korunách.

  • 4.

    Litinový stojan

    Autor: archiv firem
    Litinové stojany mají velmi podobné vlastnosti jako stojany kovové. Jsou těžké, pevné a stabilní a mají mnoho designů. Většinou se do nich dá umístit stromeček se silnějším kmenem, tj. kolem 10 centimetrů. Ani tyto ovšem většinou neobsahují nádržku na vodu. Cena se pohybuje podle zvoleného typu a začíná zhruba na 400 korunách.

  • 5.

    Jednoduchý plastový stojan

    Autor: archiv firem
    Největší výhodou jednoduchých plastových stojanů je jejich cena. Tam ale zpravidla končí. Přestože umožňují úchyt stromečku do výšky dvou metrů a průměru kmene až 10 centimetrů, je těžké ho ve stojanu vystředit. Utahují se pomocí tří plastových šroubů, které mají při pevném utáhnutí tendenci se lámat. Někdy mají nádržku na vodu, což zvyšuje jejich stabilitu. Zpravidla jsou ale vhodné jen pro menší a lehčí stromky, okolo výšky lehce přes jeden metr. Jejich cena se pohybuje od 150 korun výš.

  • 6.

    Plastový stojan se systémem klik fix

    Autor: archiv firem
    Jedny z nejoblíbenějších stojanů posledních pár let umožňují velmi snadné ovládání. Podle typu, který si vyberete, bez problémů udrží i čtyřmetrové stromečky s tlustým kmenem. Navíc díky systému čtyř až pěti páček držících ocelové lanko je možné do nich umístit stromky s úzkým i širokým kmenem, který může být nepravidelný – není tedy potřeba jej osekávat nebo frézovat. Praktický hrot a lanko zajišťují snadné vycentrování stromečku a objemná nádržka na vodu společně s velkou hmotností stojanu zajišťují jeho stabilitu. Jeho skvělé vlastnosti jsou ale vykoupeny nepříliš hezkým vzhledem a samozřejmě  cenou, která se podle typu pohybuje od 500 korun až do čtyř tisíc korun.

  • 7.

    Keramický stojan

    Autor: archiv firem
    Keramický stojan na stromek je velmi hezký, stabilní a pevný, takže udrží i vyšší stromek. Přesto se ale nedoporučuje přesahovat výšku dva metry. Díky svému širokému průměru do něj umístíte stromeček o průměru kmenu až 8 centimetrů. Nádobka na vodu je velmi velká a pojme až pět litrů vody, čímž se stabilita stojanu ještě zvyšuje. Cena se pohybuje zhruba kolem 600 korun.

     

    Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu hledejte v našem speciálu ZDE.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy