Moderní samolepky do interiéru jsou velice jednoduchým a snadno aplikovatelným doplňkem s originálním a různorodým designem a ve svém využití jsou většinou univerzální. „V dnešní době můžete samolepkami polepit zdi, nábytek, dveře, ale třeba i okna či dlaždičky, lednici, v podstatě cokoliv,“ vyjmenovává výtvarnice Lenka Ostadalová. Lze je jednoduše nalepit na jakýkoli hladký a čistý povrch.

„Existují ale také samolepky například jen na okno, které drží i bez lepidla a jsou elektrostatické,“ upřesňuje odbornice a doplňuje, že samolepky speciálně určené na okno jsou tematizovány většinou sezonně, takže si můžeme například nyní na jaře vyzdobit okno jarními či velikonočními motivy.

Velice oblíbené a efektní jsou černé samolepky. „Ty jsou vyrobeny ze speciální tabulové fólie, takže se na ně dá psát křídou nebo křídovým fixem, a využít je tak pro psaní různých poznámek, jako kalendář či k drobným kresbám. A samozřejmě to lze pak také smazat vlhkým hadříkem.“

Rozměrově jsme sice omezeni šíří metráže, ale nic nebrání tomu, poskládat si samolepky podle potřeby. „Takto lze polepit třeba celou stěnu,“ ujišťuje výtvarnice. Další dobrou zprávou je také to, že nanášení samolepek je velice jednoduché, takže to zvládne doslova každý.

„Samolepku sloupneme z podkladu a přeneseme na povrch zbavený mastnoty a nečistot,“ popisuje postup Lenka Ostadalová, „na nesavé podklady pak nastříkáme mýdlovou vodu v rozprašovači a díky vlhkosti můžeme samolepku usadit na milimetr přesně.“

Abychom se vyvarovali vzduchových bublin, použijeme stěrku. „Můžeme však přes hadřík vyhladit i jiným předmětem. A pokud se nám bublina přesto vytvoří a již nejde odstranit, můžeme ji propíchnout špendlíkem.“

Pokud nás samolepky po čase přestanou bavit nebo si další roční období žádá obnovu motivu, jednoduše je sloupneme. Ty, co drží na okně bez lepidla, lze použít dokonce několikrát po sobě!

Video
Video se připravuje ...

Jak na samolepky do interiéru? Prima TV

Dekorativní samolepky do bytu nabízí skutečně širokou škálu tvarů, barev a motivů, a tak je velmi pravděpodobné, že vás uchvátí již samotný nabízený sortiment. Těm, kteří se jen tak s něčím nespokojí, pak výrobci nálepek ve spolupráci s designery vytvoří nálepky na míru přesně podle vašich představ tak, aby ladily s vaším interiérem.

„Vyrobit lze také nálepku podle vašeho návrhu či kresby vašeho dítěte,“ doplňuje paní Ostadalová. Kreativní jedinci si navíc mohou pořídit několik jednobarevných samolepicích fólií, které si sami rozkreslí, vyříznou a seskládají do požadovaného obrazce.

Celý pořad Váš Prima receptář sledujte v neděli 2. dubna v 11:45 na Primě.