Vejce bylo již v předkřesťanských dobách považováno za symbol úrodnosti a nového života, neboť samo o sobě je zárodkem života. Může být tedy chápáno i jako zárodečný chaos, ze kterého vznikl svět, jeho skořápka naopak budí pocit bezpečí.

Vidět v něm lze rovněž zamčený hrob, ve kterém je ukryt život, a tedy přímou paralelu a odkaz na Ježíšovo zmrtvýchvstání, které si připomínáme právě nyní v rámci oslav Velikonoc. Jednu méně obvyklou, ale velice krásnou techniku zdobení inspirovanou madeirskou krajkou představí divákům také pořad VÁŠ PRIMA RECEPTÁŘ.

„Technika madeirové kraslice vznikla podle madeirové krajky, kdy se krajka vyšívala bílou nití na plátno,“ vysvětluje lektorka kreativních kurzů Monika Schiszmanová a zároveň prozrazuje, co vše budeme k výrobě madeirské kraslice potřebovat:

vyfouknutá vejce
• modelářskou minivrtačku
• tužky na rozkreslení
• měřítko
• gumičky
• kružítko
• rozehřátou voskovku
• kahánek
• špendlík zapíchnutý v tužce či v klacíku

Video
Video se připravuje ...

Jak vyrobit madeirové kraslice? Prima TV/BPŽ


U této techniky je obzvlášť důležité, aby byla skořápka vejce neporušená a bez prasklinek, proto je potřeba dávat velký pozor již při vyfukování. Dále přichází na řadu pečlivé rozvržení. „Nejprve si rozkreslím vzor,“ popisuje paní Schiszmanová, „a začínám tím, že si vajíčko rozdělím. K tomu používám gumičku, kterou na vajíčko navléknu a obtáhnu tužkou jako základ pro dírky. Aby vajíčko ve výsledku vypadalo hezky, používám papírové měřítko, podle kterého si vyměřuju rozmístění dírek.“

Poté lze již bez obav přistoupit k vrtání a není potřeba se bát trochu zatlačit, skořápka vejce je pevná a vydrží. „Když máme základní vzor vyvrtaný, potřebujeme se zbavit nevzhledné blanky, která trčí zevnitř,“ instruuje lektorka. K tomu použijeme nějaký bělicí dezinfekční prostředek, do kterého vejce na chvíli ponoříme a minutku počkáme, než chemikálie blanku vyžere. Krásně vybělené vajíčko můžeme začít konečně zdobit. „K barvení používám jednoduše špendlík zabodnutý do tužky a rozpuštěnou voskovku,“ říká Monika Schiszmanová.

„Vzoreček dělám tak, jak se mi líbí nebo jak se mi hodí ho umístit mezi dírky. Nejprve dírky obtáhnu a pak dělám čárky a tečky tak, aby vzniknul nějaký hezký vzor. Fantazii se meze nekladou.“ Na závěr můžeme dírkami kraslice protáhnout barevnou stužku – nejen účelově pro zavěšení, ale i jako součást její výzdoby. „Čas věnovaný na výrobu jedné madeirské kraslice závisí na počtu dírek a složitosti vzoru, který zvolíme, může to být čtvrthodina, ale také hodina i více,“ uzavírá zkušená kreslířka.

Celý pořad Váš Prima receptář sledujte v neděli 16. dubna ve 11:45 na Primě.