Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejkrásnější místa na světě: Fotografie, které vám vyrazí dech!

/
  • (shutterstock.com)
    6. dubna 2017 ● 10:00

    Planeta Země je plná nádherných míst a o mnoha z nich nemáme ani tušení. Tato místa jsou ovšem naprostým rájem a některá z nich není ani tak těžké navštívit. Podívejte se na fotografie, prozradíme vám, kde se tyto úchvatné scenerie nacházejí.

  • 1.

    Tunel lásky, Ukrajina

    Autor: shutterstock.com
    Přírodně vytvořený tunel z korun stromů romanticky nazývaný Tunel lásky se nachází kousek od města Klevan na východní Ukrajině. Měří celé tři kilometry, a pokud byste se jím chtěli projít, nezapomeňte dávat pozor na vlak, který jím projíždí.

  • 2.

    Rock Islands, Palau

    Autor: Profimedia.cz
    Ostrovní stát Palau, konkrétně jeho jižní laguna Rock Islands, se nachází na seznamu chráněného přírodního dědictví UNESCO. Skládá se ze 445 neobydlených vápencových ostrovů vulkanického původu, které plavou v tyrkysových vodách oceánu. Žije tady obrovské množství vzácných ptáků a nejméně 13 druhů žraloků.

  • 3.

    Tulipánová pole, Holandsko

    Autor: shutterstock.com
    Že je Holandsko zemí tulipánů a větrných mlýnů, není zřejmě potřeba připomínat. Jestli je ale na něco naprosto úchvatný pohled, pak jsou to holandská pestrobarevná tulipánová pole v plném květu. Nejlepší dobou pro jejich navštívení je samozřejmě jaro, konkrétně od poloviny dubna do začátku května.

  • 4.

    Bilbury, Anglie

    Autor: shutterstock.com
    Na půli cesty mezi Oxfordem a Bristolem se nachází malebná vesnice s kamennými domy ze 17. století, kterou protíná řeka Coln hemžící se pstruhy. Ne nadarmo nazývají Angličané Bilbury přírodní kráskou z hrabství Gloucestershire. Okouzlí vás svými šikmými střechami a nekonečnými zelenými loukami.

  • 5.

    Salar de Uyuni, Bolívie

    Autor: shutterstock.com
    Solná pláň o rozloze více než deset tisíc kilometrů čtverečních byla dříve dnem jezera. Jednou ročně, během záplav, dochází k jejímu zaplavení, a pláň tak výrazně zvyšuje svou odrazivost. Stává se tak fascinujícím a suverénně největším přírodním zrcadlem na světě.

  • 6.

    Rio de Janeiro, Carioca, Brazílie

    Autor: Shutterstock.com
    Druhému největšímu brazilskému městu propůjčuje nezaměnitelný půvab to, do jaké části krajiny je zasazené. Pod názvem Paisagem Cariocas byl tento kout světa mezi horami a mořem dokonce zapsán na prestižní seznam UNESCO. Malebná krajina zahrnuje samozřejmě nejznámější dominanty Ria známé z pohlednic, jako jsou kopec Cukrová homole, vrchol Corcovado se slavnou sochou Krista, pláž Copacabana a zátoka Guanabara.

  • 7.

    Hitachi Seaside Park, Japonsko

    Autor: shutterstock.com
    Japonský květinový park Hitachi Seaside se nachází blízko pláže Ajigaura a má rozlohu neskutečných 190 hektarů. V období květu zde naleznete více než šest milionů rozkvetlých květin různých barev a druhů. Mimo jiné také pomněnky, narcisy nebo tulipány.

  • 8.

    Hallstatt, Rakousko

    Autor: shutterstock.com
    Pohádkové město Hallstatt na břehu Halštatského jezera (Hallstättersee) se chlubí nejen křišťálově čistou vodou ledovcového jezera, ale také panoramatem alpského štítu, majestátně se tyčícího nad celým údolím. Zatímco dříve prosperovalo díky těžbě soli, nyní odvážně čelí záplavě zamilovaných párů hledajících neotřelou romantiku.

  • 9.

    Ledovcové jeskyně v Mendenhall, Aljaška

    Autor: shutterstock.com
    Ledovec Mendenhall se táhne v délce 19 kilometrů na území Aljašky a vytváří přímo pohádkové jeskyně jako vyloupnuté z pohádkového ledového království.

  • 10.

    Červená pláž, Čína

    Autor: shutterstock.com
    Překrásná pláž v čínském Panjin se nachází v největším močále na světě a není tvořena pískem jako ostatní pláže, ale červeným plevelem moře sueda. Začíná růst během dubna, kdy je zelený, ale na podzim se jeho barva promění v opojně růžovo-červenou, a vytváří tak jedno z nejkrásnějších míst na světě.

  • 11.

    Colmar, Francie

    Autor: shutterstock.com
    V alsaském městě Colmar ležícím na hranicích Francie a Německa se mísí oba kulturní vlivy těchto velkých evropských zemí. V kavárně si pochutnáte jak na croissantech, tak na kugelhopfu a ve špičkových restauracích vám naservírují foie gras s kysaným zelím. Co vás ale skutečně chytne za srdce, je řada architektonických stylů od německé gotiky až po francouzské nové baroko, mezi kterými se líně proplétají vodní kanály.

  • 12.

    Bambusový les, Japonsko

    Autor: shutterstock.com
    Magický bambusový les Sagano se nachází na severozápadě japonského ostrova Kjóto a rozprostírá se na ploše šestnácti kilometrů čtverečních. Kromě vizuální krásy oplývá ale ještě jednou zvláštností, a tou je zvuk, který bambusy vydávají, když se jimi prohání vítr. Není divu, že Japonci tento zvuk zvolili za jeden ze sta zvuků Japonska, které musí být zachovány děj se co děj.

  • 13.

    Malolo Island, Fidži

    Autor: Profimedia.cz
    Nádherný zelený ostrov Malolo je součástí souostroví Mamanuca uprostřed Pacifiku. Najdete tady divokou nespoutanou přírodu, nekonečné pláže s bílým pískem i luxusní rezorty, které jsou ale citlivě zasazené do okolní přírody. Ubytovat se můžete ve stylových chatkách nebo vilkách přímo na pláži. Zdejší podmořský život je pastvou pro oči všech milovníků potápění a šnorchlování.

  • 14.

    Květinový tunel, Japonsko

    Autor: shutterstock.com
    Uměle vytvořený květinový tunel s názvem Wisteria se nenachází nikde jinde než opět v Japonsku. Své jméno dostal podle květiny vistárie, ze které je vytvořen, a je často vyhledávaným místem – jak jinak než pro romantické schůzky.

  • 15.

    Telč, Česká republika

    Autor: profimedia.cz
    Renesanční perla Vysočiny, kterou můžete navštívit klidně i o blížícím se víkendu, byla podle pověsti založena již v 11. století. Když ji proto poprvé spatříte, budete mít pocit, jako byste se ocitli v pohádce. Nádherné náměstí vás okouzlí svými podloubími a okolní rybníky doslova přemluví k romantické procházce.

  • 16.

    Čajovníkové plantáže, Čína

    Autor: shutterstock.com
    Čajovníkové keře mohou dorůst výšky až patnácti metrů, na plantážích se ale udržují zastřižené pouze na jeden metr. Díky tomu vytvářejí dokonale souměrné zelené obrazce, na které je z dostatečné výšky prostě úchvatný pohled.

  • 17.

    Leenane, Irsko

    Autor: flickr.com/JohnMee
    Říká se, že kdo chce zažít skutečnou atmosféru starého Irska, měl by zapomenout na Dublin a vydat se na nehostinný irský západ. Právě zde, v oblasti Connemara, leží v zeleném údolí drsná vesnice Leenane. Usaďte se do jedné z typických irských hospod, objednejte si jejich vyhlášené pivo a zaposlouchejte se do staré gaelštiny, kterou západní Irové nikdy nezapomenou.

  • 18.

    Hory Tianzi, Čína

    Autor: shutterstock.com
    Název hor, které se nacházejí na území Číny, by se do češtiny přeložil jako "syn nebes". Těžko byste mohli najít příznačnější název. Z jejich vrcholku je naprosto úchvatný pohled. Nemusíte sem ovšem šplhat, stačí se nechat vyvézt lanovkou.

  • 19.

    Bled, Slovinsko

    Autor: shutterstock.com
    Toto malé alpské městečko v severozápadním Slovinsku se rozprostírá okolo jezera Bled, jehož středu dominuje ostrůvek s přenádherným barokním kostelem. Vystupte na prohlídku středověkého hradu a pokochejte se pohledem na malebnou krajinu nebo se oddejte dlouhým procházkám kolem průzračného jezera. A nezapomeňte se posilnit místní specialitou: dezertem kremeše.

  • 20.

    Kaňon Antelope, Arizona

    Autor: shutterstock.com
    Vápencový kaňon Antelope se nachází v severoarizonském Navaju a právem je nejnavštěvovanějším místem této indiánské rezervace. Prazvláštní tvary a stíny jsou tvořeny světlem, které proniká štěrbinami vytvořenými v červeném vápenci, a uličky, kterými se často turisté musí protahovat, nejsou širší než jeden a půl metru.

  • 21.

    Bruggy, Belgie

    Autor: shutterstock.com
    Benátky severu naleznete necelých sto kilometrů od Bruselu a bez nadsázky vám vyrazí dech! Tady se totiž opravdu zastavil čas. Když město přestalo po středověku prosperovat a odjeli z něj všichni námořní obchodníci, nikdo nevěnoval pozornost jeho inovaci a výstavbě. Bruggy si tak zachovaly středověký ráz kamenných staveb obkroužených úzkými kanály. Zaručujeme vám, že jejich historické centrum si prostě zamilujete.

  • 22.

    Jezero Hillier, Austrálie

    Autor: shutterstock.com
    Bez velkého překvapení je jezero Hillier velkou turistickou atrakcí. Jeho voda má totiž zářivě růžovou barvu. Zvláštností je, že nikdo neví, proč je voda jezera zabarvená právě do růžova. Vědci se domnívali, že by to mohlo být způsobeno vodní řasou, která ve slané vodě produkuje červené barvivo, její výskyt v jezeře však rozbory vyvrátily. Krásné jezero Hillier tak zůstává dodnes přírodní záhadou.

  • 23.

    Jezero Retba, Senegal

    Autor: shutterstock.com
    Do červena zbarvené jezero Retba v Senegalu za svou červenou barvu na rozdíl od jezera Hillier vděčí právě řase Dunaliella salina algae, která způsobuje, že se barva jezera mění v závislosti na aktuálním počasí. Bývá proto oranžové, červené i zářivě růžové. Oplývá také vysokým množstvím soli, dokonce větším, než se nachází v Mrtvém moři.

  • 24.

    Hora Roraima, Jižní Amerika

    Autor: shutterstock.com
    Roraima je nejvyšší ze skupiny stolových hor známých pod názvem Tepui na území Jižní Ameriky. Rozpíná se na území tří států: Venezuely, Brazílie a Guyany. Dosahuje necelých tří tisíc metrů nad mořem a poprvé byla zdolána na konci 19. století. Zajímavé je, že výstup se dodnes provádí po stejné cestě jako v roce 1884.

  • 25.

    Obrův chodník, Severní Irsko

    Autor: shutterstock.com
    Přírodní úkaz zvaný Obrův chodník leží asi sto kilometrů od irského Belfastu a je tvořen tisíci kamennými sloupy o maximální velikosti šest metrů a průměrech od 38 do 51 centimetrů. Jsou až nepřirozeně symetrické, takže při pohledu shora připomínají plástev. Tyto vápencové útvary nebyly přitom vytvořeny ničím jiným než vulkanickou činností.

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy