„Aby nám vajíčkové plato ve výsledku rozkvetlo pod rukama, musíme ho nejprve rozstřihat na jednotlivé dílky,“ vysvětluje aranžérka Alena Severová první kroky, „a protože to jde docela ztuha, potřebujeme k tomu kvalitní nůžky.“

Poté jednotlivé části, jak jsou naznačeny, prostřihneme až skoro do samotného středu, čímž nám vzniknou „okvětní lístky“, které trochu zkrátíme a upravíme zastřižením dokulata nebo do špičky. Tím jsme získali jednu vrstvu květu se čtyřmi okvětními lístky. Vrstvy budou celkem tři. „Protože budeme dělat kvítky menší, nemusí být vrstvy tak bohaté,“ doplňuje odbornice na vysvětlenou k tomu, z kolika vrstev by se asi taková menší papírová růžička měla skládat.

Video
Video se připravuje ...

Vyrobte si ozdoby z vajíčkových plat Prima TV/BPŽ

Není to ovšem nijak závazné a vždy bude záležet především na našem osobním dojmu, jak se nám výsledná kytička líbí. Jednotlivé vrstvy vložíme do sebe a slepíme pomocí lepicí tavné pistolky tak, aby každá další vrstva vyplnila mezery mezi okvětními lístky vrstvy předchozí.

„Libovolnou vodou ředitelnou barvou pak jednotlivá kvítka nabarvíme,“ říká aranžérka s tím, že jí osobně se osvědčilo kvítky do barvy rovnou namáčet než pomalovávat pomocí štětečku.

„Můžeme je samozřejmě natírat štětcem nebo jednotlivě nastříkat sprejem, ale štětcem je to dost pracné a vyžaduje to hodně času i trpělivosti, při sprejování je zase velká spotřeba barvy. Štětečkem však můžeme barvu okvětních lístků jemně dotónovat, třeba i jinou barvou.“ Papírové květiny mohou plnit iluzi růží, leknínů, vlčích máků nebo nyní na jaře tulipánů a narcisů. Podle toho volíme také barvy, které na ně použijeme.

Přestože jsou hotová kvítka krásná sama o sobě, využijeme je na další dekorování. „Aby to nebylo fádní, lze květinový vzor navíc oživit peříčky, suchým kvítím, perličkami,“ vyjmenovává aranžérka. Papírovými květy můžeme například ozdobit staré nádobí, rám obrazu, svícen, věnec nebo jen místy doplnit přírodní větvičky ve váze. Pokud se nechcete pouštět do ničeho složitějšího, vypadají kvítka velice pěkně i jen nalepená na kousku papíru. 

Celý pořad Váš Prima receptář sledujte v neděli 23. dubna v 11:45 na Primě.