Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak zlikvidovat škůdce a choroby, které ohrožují pokojovky v zimě

/
  • Po zimě potřebují vaše pokojovky více pozornosti. Pokud se o ně dobře postaráte, budou vám přes rok krásně kvést a růst.
    Po zimě potřebují vaše pokojovky více pozornosti. Pokud se o ně dobře postaráte, budou vám přes rok krásně kvést a růst. (Shutterstock.com)
    25. ledna 2018 ● 06:00

    Také vám každou zimu uhyne hned několik pokojových rostlin? Může to být tím, že jsou v tomto období méně odolné vůči hmyzím škůdcům, mají méně světla, ohrožuje je sucho a průvan. Prozradíme vám, na co si dát pozor a jak se případných škůdců zbavit. Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/skudci-a-choroby-pokojovych-kvetin-v-zime-jak-je-zlikvidovat#part=6

  • 1.

    Světlo a přiměřená zálivka jsou základ

    Oblíbený fíkus žádná zvláštní opatření nepotřebuje.
    Autor: shutterstock.com

    Jednotlivé druhy pokojových rostlin mají individuální požadavky na podmínky pěstování, ať už jde o světlo, vlhkost i teplotu. V případě, že tyto nároky nerespektujeme, dochází často k různým fyziologickým chorobám.

     

    V zimě jsou na světlo nejnáročnější pokojové rostliny okrasné květem, citrusy a pestrolisté rostliny. Patří k nim i orchideje, guzmánie, vrisea a všechny další rostliny, které nasazují na květ. Nejvíce světla je na okenním parapetu, ale pozor, koncem února slunce nabývá na síle a může popálit listy. Dalším nebezpečím pro pokojové rostliny je průvan.

  • 2.

    Opadávání listů je signál k nápravě

    V zimě jsou pokojové rostliny méně odolné vůči hmyzím škůdcům, mají méně světla, ohrožuje je sucho a průvan.
    Autor: shutterstock.com

    Nejčastější reakcí pokojových rostlin na méně vhodné pěstitelské podmínky je zasychání špiček listů. Dalším příznakem je žloutnutí a opadávání starších listů, což pozorujeme zejména na difenbachii, ibišku, dracénách a fikusu. Tehdy je třeba zvážit, zda  je rostlina vhodně umístěna, zda má dostatek vláhy, nebo naopak, zda je zajištěn odtok přebytečné vody z květináče. Při závlaze hrnkových rostlin se stává, že častá, avšak nedostatečná zálivka neprovlhčí celý substrát v květináči, a proto část kořenů trvale trpí suchem. Druhým extrémem je časté a vydatné zalévání rostlin. Při takové zálivce kořeny stále stojí ve vodě, nemají vzduch, a proto jim hrozí zahnívání.

     

    Na nadměrnou závlahu a přemokřený substrát reagují některé pokojové rostliny tvorbou zvětšených buněk, hlavně na spodní straně listů. Proto se doporučuje rostliny přesadit do čerstvého humózního  substrátu s tím, že závlahu přizpůsobíme požadavkům konkrétní rostliny.

  • 3.

    Vyčerpané živiny je třeba doplnit

    V zimě jsou pokojové rostliny méně odolné vůči hmyzím škůdcům, mají méně světla, ohrožuje je sucho a průvan.
    Autor: Shutterstock.com

    Fyziologické choroby mohou nastat i z nedostatku živin z jednostranné, nevyvážené výživy, nebo z jejich absolutního nedostatku. Také tehdy dochází k zasychání špiček listů a opadu starších listů. Velmi rychle to můžeme napravit, když postižené rostliny přihnojíme vhodným průmyslovým hnojivem, nebo rostliny přesadíme do nového čerstvého substrátu a do nádoby, která má o jeden až dva centimetry větší průměr, než původní nádoba. Skvrnitost listů na palmách je způsobena vyšší teplotou v místnosti. Výskyt skvrnitosti můžeme omezit snížením teploty v místnosti a omezit zálivky v zimních měsících.

  • 4.

    Boj se škůdci je běh na dlouhou trať

    Po zimě potřebují vaše pokojovky více pozornosti. Pokud se o ně dobře postaráte, budou vám přes rok krásně kvést a růst.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Jedním z nejúpornějších škůdců vyskytujícím se na pokojových rostlinách je molice. Je to drobný bílý motýlek, který se zdržuje většinou na spodní straně listů. Právě proto většinou naší pozornosti unikne. Objevíme ji, když klepneme do rostliny a molice vylétnou v hejnu ven. Molice saje z rostliny šťávy a tak jí oslabuje. Také má velmi dobré reprodukční schopnosti, proto je schopna v krátké době zamořit celý byt.

     

    Boj s tímto úporným škůdcem je dosti problematický a nelze jej řešit biologickými prostředky. Jeden z mála přípravků, který na molici funguje, je Mospilan. Ten má proti ostatním přípravkům jednu nespornou výhodu: Jde o přípravek systemický, což znamená, že vlastně koluje v rostlině, takže pokud molice nebyla přímo zasažena postřikem, pozře účinnou látku při sání na rostlině. Postřik Mospilanem je třeba provádět mimo místnost a v případě potřeby opakovat za čtrnáct dnů.

  • 5.

    Zákeřná smutnice

    V zimě jsou pokojové rostliny méně odolné vůči hmyzím škůdcům, mají méně světla, ohrožuje je sucho a průvan.
    Autor: shutterstock.com
    V posledních letech se nám začíná v našich bytech objevovat také drobná černá muška, která vyletuje ze substrátu. Jedná se o smutnici, která se může zničit dvojím způsobem: mechanicky lepovými deskami, kterým je lépe dát přednost před použitím ochranných postřiků v místnosti. Jinak můžeme smutnici ničit též chemickou cestou zálivkou přípravkem Sumithion nebo Basudin EC.

     

    Na stoncích a listech pokojových rostlin se dále můžeme setkat i s drobnými štítky puklic a štítenek. Jedná se o drobný hmyz, ve stáří se kryjící voskovou vrstvičkou, která ztvrdne a utvoří tak jakýsi obranný štít. Puklice a štítenky opět škodí sáním na rostlinách. Ochrana proti nim je také poměrně složitá a vyžaduje opravdovou trpělivost. Z přípravků vyskytujících se na našem trhu lze použít Basudin 600 EC, Ultracid a Savel, případně Mospilan. V případě užití jakéhokoliv chemického přípravku proti škůdci se vyplatí předem řádně pročíst příbalový leták či etiketu s návodem.

  • 6.

    Třásněnky mají rády suchý vzduch

    V zimě jsou pokojové rostliny méně odolné vůči hmyzím škůdcům, mají méně světla, ohrožuje je sucho a průvan.
    Autor: shutterstock.com

    Dalším nebezpečným škůdcem pokojových rostlin je třásněnka. Je to drobný, 1 mm dlouhý hmyz způsobující na rostlinách v místě po sátí stříbřité skvrny, které později zasychají a způsobují odumírání listů. Třásněnky napadají i květy a jsou též přenašeči nebezpečných viróz. Třásněnku můžeme zničit přípravky Talstar lOEC nebo Mesurol 5OWP.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy