Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nekvete vám klívie? Víme, jak ji pěstovat i kde děláte chyby

/
  • Věnujte klívii náležitou péči a ona se vám odmění nádhernými květy.
    Věnujte klívii náležitou péči a ona se vám odmění nádhernými květy. (shutterstock.com)
    31. srpna 2016 ● 06:00

    Ještě před dvaceti lety řemenatka nechyběla v žádné domácnosti. Jde totiž o nenáročnou pokojovou rostlinu, jejíž sytě zelené dlouhé listy jsou ozdobou každého pokoje. A když se pak navíc objeví krásně zbarvené zářivé květy... Jenže právě tady je kámen úrazu. Při nesprávné péči totiž klívie nikdy nevykvete. Díky našim radám to ale snadno můžete změnit.

  • 1.

    Omezte zálivku

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Právě teď v srpnu je ten správný čas začít klívii připravovat na to, aby nasadila na květ a v zimě se rozzářila nádhernými oranžovými nebo červenými kalichy. První a asi nejdůležitější podmínkou je koncem léta pomalu začít omezovat zálivku. Od října pak můžete rostlinu a půdu dokonce jen rosit z rozprašovače. V období vegetačního klidu by měl totiž substrát zůstat téměř suchý. Pozor ale na to, aby vám úplně nevyschl kořenový bal. V období od prosince do února by se pak měl objevit rašící květní stvol. Jakmile dosáhne velikosti kolem deseti centimetrů, začněte klívii zase zalévat více.

     

  • 2.

    Očistěte listy

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Přes léto se na širokých dlouhých listech obvykle usadí spousta prachu. Rostlině se tak špatně dýchá. Otřete je proto opatrně navlhčenou houbičkou nebo jemným hadříkem. Měli byste to dělat asi čtyřikrát ročně. Zbavíte je nečistot a zároveň máte možnost všimnout si případných škůdců, kteří by klívii mohli napadnout. Případně rostlině dopřejte před přesunutím na zimní stanoviště studenou sprchu.

     

  • 3.

    Přesuňte ji na zimní stanoviště

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Rostlinu přemístěte na světlejší místo, nejlépe někam k oknu. Pro vývoj květů totiž potřebuje mnohem víc světla než v průběhu zbytku roku. To by ale mělo být rozptýlené. Pozor na ještě stále občas ostré sluneční paprsky. Ty by totiž mohly listy klívie spálit. V listopadu jí pak zajistěte nižší teplotu. Ta by se v období vegetačního klidu měla pohybovat okolo patnácti stupňů Celsia. Právě vysoké pokojové teploty jsou často důvodem, proč rostlina nekvete. Ideální tedy jsou například nevytápěná světlá předsíň nebo nevyužívaný pokoj. Nevadí dokonce ani to, když teplota klesne až k pěti stupňům.

  • 4.

    Zbytečně ji nepřesazujte

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Na rozdíl od většiny pokojových rostlin klívii svědčí spíše těsnější květináč. Přesazujte ji proto až tehdy, když už se kořeny do něj opravdu nevejdou. A i v tomto případě zvolte jen o málo větší květináč, než byl ten původní. Někdy pomůže jen vyměnit zeminu a vrátit rostlinu do původního obalu. Pozor si ale dejte na to, abyste kořeny nepoškodili. Vyhovující substrát je ten běžný pro pokojové rostliny.

     

  • 5.

    Odkvetlý květ odstraňte

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Z kvetoucí klívie se můžete těšit asi tři týdny. Jednotlivé květy se postupně otvírají a stejně tak i odkvétají. Po odkvětu je pak důležité stvol odstranit. Rostlina by se totiž jen zbytečně vysilovala tvorbou semen. Seřízněte ho opatrně ostrým nožem těsně nad úžlabím listů. Ihned poté si pak dobře umyjte ruce, vytékající šťáva je totiž jedovatá.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy