Pojďme si připomenout moderní technologie v kutilství, kterým jsme se zde věnovali nedávno.

Novinkou na poli kutilských nástrojů jsou pak řezačky využívající tzv. rozšířenou realitu (augmented reality). Jedná se o stroje, které vám na displeji ukazují něco, co pouhým okem nevidíte. Něco navíc v tomto případě znamená dráhu řezu. Věci, co chcete vyříznout třeba z kusu dřeva, už nemusíte složitě kreslit přímo na materiál. Stačí desku polepit speciální nálepkou a o všechno už se postarají chytré technologie. Kamerka rozpozná, co nálepka znamená, a sleduje virtuální dráhu.

Autor: Shaper Tools

Nejde ale jenom o to, že díky podobných chytrým řezačkám s displejem nemusíte kreslit složité tvary a řešit komplikované úhly. Zařízení jako Shaper Origin vám pomohou i se samotným řezáním. Nemusíte přesně držet dráhu řezu, o to už se postará elektronika. Vy jen musíte jet v daném směru, přičemž senzory zařízení snímají každý pohyb a postarají se o to, aby pilka byla vždy na správném místě a nevybočila z dráhy. A pokud přeci jenom odjedete moc daleko, pilka to pozná a zastaví se.

A pokud nevíte, co zrovna dělat, Shaper disponuje i rozsáhlou databází projektů. Stačí si jen stáhnout plány, vytisknout nálepky a koupit dostatečně velké desky, ze kterých jednotlivé části vyřežete. Zbytek pak již nevyžaduje žádnou výraznou zručnost. Co je ale potřeba, je plná peněženka – první kousky tohoto zařízení vyjdou na nějakých 1500 dolarů. Nejde tak o věc, která by byla pro každého. Za pár let ale mohou být nástroje jako Shaper Origin nedílnou součástí každé správné dílny…

 

O kutilství je stále zájem, což potvrzuje i výzva Mistr Kutil. V ní pětice soutěžících bojuje o titul a poukázky na nákup v Hornbachu v hodnotě 200 tisíc Kč. Navíc, snažení kutilů můžete sledovat i online – o každém z finalistů vznikla tři videa, kde můžete sledovat, jak na svém projektu pracuje. Jeden staví kadeřnictví, tři rekonstruují byt a jedna kutilka pracuje na oživení své zahrádky. Hlasování o Mistra Kutila 2016 probíhá od 29. srpna do 18. září.