Wazer je další ukázkou toho, co je možné díky crowdfundingu. Jedná se o systém, kdy se nápad (v tomto případě řezačka) zaplatí z peněz obyčejných lidí – ti mohou projekt podpořit svými financemi a doufat, že za to autoři postaví, co slibovali. Výsledky jsou nejisté, ale díky crowdfundingu a specializovaným webovým stránkám už světlo světa spatřily tisícovky kvalitních produktů.

Řezačka Wazer je tak jedním z mnoha projektů, které sbírají peníze přes webový portál Kickstarter. Aby mohli autoři projektu realizovat svoje sny a začít řezačku skutečně vyrábět, požadovali od dobrovolných dárců 100 tisíc dolarů. Na získání této částky mají jen omezený čas a pokud by se peníze vybrat nepodařilo, všechny platby by se vrátily původním majitelům.

To ale není případ Wazeru – ten již na Kickstarteru získal přes 600 tisíc dolarů a další peníze naskakují každým dnem. Do konce kampaně přitom mají ještě více jak šedesát dní. Pokud projekt podpoříte, můžete si vybrat odměnu. A jednou z nich může být i objednávka stroje, jakmile bude k dispozici. Vodní řezačku jste mohli pořídit za výhodnou cenu 3599 dolarů.

Pořád tedy nejde o stroj, který by mohl mít v dílně úplně každý kutil, ale je to na dobré cestě. Řezačka, která tlakem vody dokáže vykrajovat ozubená kolečka, už není jen strojem v továrně. A jak bude vývoj technologie pokračovat, brzy se dočkáme ještě levnějších řešení. Kutilové tak budou moci povolit uzdu fantazii a jejich projekty budou zase zajímavější. A třeba se s nimi setkáme v některém dalších ročníků výzvy jakou je aktuální Mistr Kutil 2016.

Mistr Kutil je výzva společnosti Hornbach, kde pětice finalistů realizuje svůj vysněný projekt. Jejich snažení přitom zaznamenala televizní štáb a celkem vzniklo 15 videí, v nichž finalisté o svém projektu mluví a zároveň na něm pracují. Všechna videa najdete zde a do 18. září 23:59 navíc můžete využít svého práva hlasovat. Můžete tak ještě rozhodnout, kdo se stane Mistrem Kutilem 2016!

Hlasovat pro Mistra Kutila najdete zde!