Adventní období, končící o Vánocích, vychází z tradičních církevních svátků, kdy se věřící připravují na oslavy narození Krista (adventus – příchod). K těmto svátkům patří i adventní věnec se 4 postupně zapalovanými svícemi. Protože tento pozapomenutý zvyk se do našich domácností znovu vrací, Blesk.cz má pro vás hned 3 návody, jak si takový věnec vyrobit – ať už klasický červený, šiškový, nebo zcela netradiční věnec s vánoční hvězdou.

Klasický červený věnec

Klasický adventní věnec s červenými svíčkami
Autor: Marcela Dlouhá
Původní barvou adventu byla sice fialová, ta byla ale před staletími obyčejný lidem prakticky nedostupná. Nahradili ji proto červenou. Pokud jste zastánci tradice, pak si můžete udělat klasický červený věnec.

K výrobě budete potřebovat chvojový základ o průměru 30 cm, čtyři bodce, čtyři červené svíčky, osm šišek, vánoční baňky, osm kusů celé skořice, hvězdy z palmového dřeva (cca 16 Kč), perníčky a osm ořechových skořápek. Dále budete potřebovat tavnou pistoli, kterou ale můžete nahradit drátky a lepidlem.

Klasický adventní věnec - postup 1
Autor: Marcela Dlouhá
1. Do chvojového základu zapíchněte bodce. Pokud víte, že budete s věncem manipulovat nebo jej někam převážet, raději je zajistěte i lepidlem. Správně by se měly bodce umístit rovnoměrně od sebe, protože symbolizují, jak daleko jsou od sebe adventní neděle.

Klasický adventní věnec - postup 2
Autor: Marcela Dlouhá
2. Na bodce připevněte červené svíčky. Ty se pak zapalují následovně: první adventní neděli jedna, druhou dvě, třetí tři a čtvrtou všechny najednou.

3. Pomocí tavné pistole nebo navázáním drátku připevněte k věnci dvě šišky. Ty můžete

Klasický adventní věnec - postup 3
Autor: Marcela Dlouhá
sehnat v lese nebo je koupíte v květinářství, kde se prodává kus asi za dvě koruny. Pokud používáte tavnou pistoli, šišku vždy nějakou dobu u věnce přidržte, než stihne hmota zatuhnout.

Klasický adventní věnec - postup 5
Autor: Marcela Dlouhá
4. K šiškám pak stejným způsobem připevněte vánoční baňku a hvězdu z palmového dřeva. Vše klaďte těšně k sobě, abyste docílili bohatšího dojmu. Opět vše dobře přimáčkněte, aby vám dekorace držely. Pokud budete používat drátky, zapíchněte je tak, aby nebyly vidět.

5. Na vnější stranu věnce připevněte dva kousky celé skořice, které zkřížíte přes sebe. Na ně pak nalepíte perníček, který si můžete koupit nebo sami upéct. V květinářství koupíte perníček asi za pět korun. Pod skořice připevněte ořechovou skořápku, která vám jistě zbude z pečení vánočního cukroví.

Věnec s vánoční hvězdou

Květinářskou pěnu pravidelně vlhčete, jen tak vám květenství vánoční hvězdy dlouho vydrží
Autor: Starsforeurope.com
Obdarovali vás blízcí a známi hned několika vánočními hvězdami? Pak tuto květinu můžete použít k výrobě netradičního adventního věnce. Budete potřebovat kruh z květinářské pěny (oasis), větvičky jedle, popřípadě dalších stálezelených rostlin, 4 velké svíce a vhodný talíř, na který věnec položíte.

Korpus věnce celý obalte zelenými větvičkami, staženými vázacím drátem
Autor: Starsforeurope.com
1. Korpus věnce celý obalte zelenými větvičkami, staženými vázacím drátem. Větvičky uspořádejte tak, aby základ věnce zcela zakryly.

Do svíček zapíchněte silný drát
Autor: Starsforeurope.com
2. Do svíček zapíchněte silný drát (pomůže, když ho nahřejete nad hořákem) a pak je upevněte do základu věnce.

Řez na stonku nahřejte nad svíčkou
Autor: Starsforeurope.com
3. Z vánoční hvězdy opatrně odřízněte květenství. Řez na stonku nahřejte nad svíčkou nebo ho ponořte do horká vody do doby, než přestane vytékat mléčná lepkavá tekutina. Pozor, ta je jedovatá a může i poleptat kůži, pracujte proto raději v ochranných rukavicích! Větvičky pak zapíchejte podle vlastní fantazie do korpusu. Ten pravidelně vlhčete, květenství vám tak vydrží 14 dní i déle – pak jej můžete vyměnit.

Šiškový věnec

Šiškový adventní věnec
Autor: Marcela Dlouhá
Pokud si nepotrpíte na tradice, můžete si vyrobit zajímavý věnec, jehož základem jsou šišky. Budete potřebovat věnec ze slámy, asi čtyřicet šišek, čtyři bodce a svíčky, palmové hvězdy, zlaté, bílé a čokoládové hvězdičky, skořici, zlatou větvičku a jedlé kaštany. Dále potřebujete drátek nebo provázek, tavnou pistoli nebo lepidlo.

Šiškový adventní věnec - postup 1
Autor: Marcela Dlouhá
1. Pomocí drátku nebo provázku navážete ke slaměnému základu šišky. Klaďte jednu vedle druhé po vnějších i vnitřních stranách základu. Horní část nechejte prázdnou. Do té zapíchněte rovnoměrně bodce a umístíte svíčky.

Šiškový adventní věnec - postup 2
Autor: Marcela Dlouhá
2. Začněte zdobit horní část věnce, aby se schovala sláma. Ze skořice vytvořte těsný shluk a kolem ní lepte hvězdičky zlaté a ty z palmového dřeva. Některé hvězdičky nalepte i na horní část skořice, aby zdobení vypadalo plasticky.

Šiškový adventní věnec - postup 3
Autor: Marcela Dlouhá
3. Drátky po stranách věnce, kterými jste přivazovali šišky zakryjte zlatými větvičkami a dozdobte hvězdičkami dle vašeho uvážení. Celý postup opakujte po celém věnci.

Zdroj: Květinářství Floresco, Starsforeurope.com