Letošní houbařská sezóna byla bídná. Kvůli suchému a teplému počasí se houbám příliš nedařilo. Nyní se zdá, že přichází pravý podzim a nic proto není ztraceno. Mykologové předpovídají, že během týdne by zase houby mohly vystrčit své kloboučky a vy se proto už nyní můžete připravit, jak nasbírané „maso lesa“ zpracujete.


Staré dobré sušení

Snad každý si z dětství pamatuje vůni sušených hub, které jeho rodiči a prarodiče na chalupách sušili. Sušení hub je nejjednodušší způsob, jak plné koše hub zpracovat. A hodí se na něj skoro všechny druhy hub – nejlepší jsou hříbky, klouzci, kozáci a pravé ryzce.

Houby očistíme, odstraníme červivé části a houby nakrájíme na cca půlcentimetrové plátky. Připravíme si plechy v ideálním případě s mřížkou, pokud nemáte, postačí je vyložit pečícím papírem. Rozhodně nepoužíváme novinový papír, do hub by se nám mohlo dostat tiskařské barvivo. Důležité je, aby vzduch mohl volně proudit a houby se nám nezapařily. Plechy necháme někde na vzduchu, vystavovat je na přímém slunečním světle není zrovna dobré řešení. Houby jsou také silně aromatické, takže je lepší je někde, kde nepobýváme, např. podkroví, veranda apod.

Houby se dají sušit také v troubě nebo elektrických sušičkách na houby. Po usušení by se měly houby lámat. Tak poznáme, že jsou skutečně suché. Uchováváme je ve skleněných dózách. Nehrozí, že by mohly nasát vlhkost a být napadnuty parazity.

 

Houby v soli

Další alternativou sušení je prosolení hub. Postupujeme stejně jako během klasického sušení, jenom před naložením do sklenic houby promícháme se solí. Před použitím v kuchyni je propláchneme studenou vodou, aby jsme pokrmy neměli přesolené.


Houby ve sladkokyselém nálevu

Dalším oblíbeným tipem na zpracování hub je nakládání do octového nálevu.
Potřebujete: 1/2 kg hub, 2 dcl vody, 1 dcl octa, 15 gr cukru, sůl, bobkový list, hořčičné semínko, nové koření, pepř, cibule

Očištěné houby propláchneme a zbavíme veškerých nečistot. Nakrájíme na půlky, čtvrtky nebo plátky. Na plotně přivedeme k varu vodu se solí a lžící octa. Do vařícího octové vody vložíme houby a vaříme 5 minut. Houby vyndáme a necháme zchladit.
Poté houby dáme do sklenice a prokládáme kořením dle libosti. Na závšr si svaříme nálev z cukru, soli, vody a octa, který houby ve sklenici zalijeme. Sklenici sterilujeme ve vařící vodě cca 20 -30 minut, poté obrátíme víčkem dolů a necháme ochladit.

Houbový prášek

Výbornou kořenící přísadou je houbový prášek. Dobře usušené houby (nejlépe klouzky a ryzce) jednoduše rozemeleme na drobný prášek a přidáme malé množství soli. Prášek uchováváme v malých skleněných dózičkách, aby neztratil svoji vůni.

 

Mražené houby

Houby můžeme také zamrazit. Houby očistíme a nakrájíme na čtvrtky nebo plátky. Mrazit houby můžeme syrové nebo 5 minut povařené ve slané vodě.
Do mrazáku je ukládáme v mikrotenových sáčcích v menším množství, tak aby jsme na houbový pokrm použili vždy jeden. Houby nám totiž nesmí rozmrznout, během přípravy jídel je používáme zmražené.


Tip redakce

Marinované houby

Syrové houby jsou skvělé v marinádě. Vyzkoušejte netradiční úpravu a uvidíte, že si marinované houby zamilujete. Hodí se skoro pro všechny druhy hub. Nejvíce si však pochutnáte na bedlách, hříbcích, liškách a václavkách.

Potřebujete: 1 citron, ¼ kg hub, 4 lžíce oleje, sůl, petrželka
Smíchejte, šťávu z citronu s olejem, solí a petrželkou. Vznikne vám rychlá marináda, do které poté vložíme na plátky nakrájené houby. Misku přikryjeme igelitovou fólií a dáme na 2 dny odležet do lednice. Dobrou chuť.

Fotogalerie
5 fotografií