Pokud nejste fanoušky dýňové polévky nebo kompotu, použijte dýni jako skvělou zahradní ozdobu. Je to jednoduché, levné a výsledek stojí za to. Všichni sousedi a známí vás budou obdivovat za vaši šikovnost a kreativitu.

Fotogalerie
6 fotografií

Na dýních můžete vytvořit různé motivy. Jednoduché vlnky, geometrické tvary nebo složitější květinové vzory. Oblíbené je také vyřezávání různých obličejů nebo postav. Nezapomeňte, že fantazii se meze nekladou.

Blíží se konec října a halloweenský svátek zemřelých, takže vyzkoušet můžete ověřené strašidelné obličeje. Pokud zrovna nemáte inspiraci, zkuste se podívat na internet. Existují speciální stránky, které nabízejí spoustu nápadů a šablon, jak dýně ozdobit.

 

Co k tomu potřebujete?

Pro opravdu snadnou práci potřebujete hodně ostrý nůž. Dobré jsou tenké typy nožíků, např. na vykosťování ryb. Další vhodnou pomůckou jsou malá dláta nebo pilky. Dále budete potřebovat větší lžíci spíše s oválnou špičkou, aby se vám dýně dobře vydlabávala. Také je dobré mít černý fix, kterým si na dýni předkreslíte šablonu.

Prvně oddělte vrchní část okolo stonku dýně. Mělo by vám vzniknout něco jako poklička. Touto dírou opatrně vydlabejte vnitřek dýně. Pozor, ať neporušíte slupku dýně. Ta by měla mít tloušťku 1,5 cm, aby se vám dobře vyřezávala. Až dílo dokončíte, je dobré dýni namočit na dvě hodiny do studené vody, aby vám brzy neseschla. Po uschnutí do ní můžete vložit svíčky. A kochat se pohledem při setmění.