Konec srpna je tu, a spolu s ním i období, kdy na každém trhu seženete dýně. 

Dýně jsou výbornou ingrediencí do jídel. Díky vysokému obsahu vody jsou nízkokalorické a přitom bohaté na vitamíny a vlákninu.

Dýňová sezóna

Sytě oranžové tykve přímo vybízejí k experimentování v kuchyni. Snad každá hospodyňka už zkoušela připravit dýňovou polévku, čalamádu, marmeládu nebo kompot. My jsme si pro vás však připravili recept na dýňový koláč.

Dýňový koláč je populární dezert, který pochází ze Severní Ameriky. Setkáte se s ním pod názvem Pumpkin pie a nejčastěji vám ho naservírují v období Díkůvzdání nebo Vánoc. V Čechách se však na těchto tradicích nelpí, takže ho můžete péct celý podzim.


Pumpkin pie

Potřebujete

Těsto: 350 gr hladké mouky, 200 gr másla, 4 lžíce vody, špetka soli
Náplň: 500 gr dýně, 450 ml kondenzovaného mléka, 2 vejce, 150 gr tmavého cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky skořice, 2 rozemleté hřebíčky, špetka muškátového oříšku, špetka zázvoru

  • Z ingrediencí na těsto vypracujeme křehké těsto. Až se vše pěkně spojí, těsto zabalíme do igelitové fólie a dáme chladit do ledničky.
  • Dýni oloupeme a nakrájíme na středně velké kostky. Vložíme do hrnce, podlijeme vodou. Ne příliš, dýně nesmí plavat!
  • Přivedeme k varu a dusíme dokud dýně nezměkne cca půl hodiny.
  • Slijeme vodu a dýni rozmačkáme šťouchadlem nebo mixérem.
  • Přidáme kondenzované mléko, vejce, cukr a koření a vše důkladně promícháme. Dobré je směs ještě promixovat, aby byla opravdu hladká. 
  • Jakmile máme připravenou náplň, vyndáme těsto z lednice a pod igelitovou fólií vyválíme plát větší než je kruhová forma. Měl by přesahovat po celém obvodu asi o 3 cm, tak aby se nám utvořil okraj a náplň dobře držela.
  • Těsto přeneseme do vymazané a vysypané formy. Důležité je aby vzniknul 1,5 vysoký okraj.
  • Na těsto položíme pečící papír a několik suchých fazolí, které nám korpus zatíží, aby nevznikly boule.
  • Pečeme asi 15 minut, poté vyndáme papír i fazole. Nalijeme na korpus dýňovou náplň a pečeme další 40 minut.
  • Po upečení je dobré koláč nechat alespoň 15 minut vychladnout, teprve poté sundáme formu.
  • Zdobíme domácí šlehačkou.

Tip redakce

Někteří Američané koláč zdobí sladkou ořechovou směsí. V malém hrnci povaří směs másla, cukru a nakrájených vlašských ořechů. Dobrou chuť!

Fotogalerie
6 fotografií