Zbylo vám z konce léta spoustu rajčat a vy už nevíte co s nimi? Nezavařujte lečo a rajčata, vyzkoušejte sluncem provoněnou delikatesu. Na sušených rajčatech sušených rajčatech si pochutnávají Italové i Španělé a vy můžete také.
Usušte je!
Jak na to? Příprava je víc než jednoduchá.
- Rajčata omyjeme a rozkrojíme na půl. Vydlabeme dužinu a krájíme je příčně, tak aby nám vznikly pěkné řezy.
- Poté je otřeme papírovým kapesníkem, aby nebyla mokrá. Prosolíme je a vložíme do sušičky na ovoce nebo do trouby na mřížku na plech. Ve Středomoří se rajčata suší 4 dny na slunci, ale to v našich podmínkách není možné.
- Sušení rajčat trvá poměrně dlouho. Sušíme je s na 1 cm nedovřenou troubou (ideální je použít nějakou vařečku nebo kolík) při 70 oC cca 10-12 hodin.
- Po usušení rajčata vyndáme a vložíme je do větší mísy. Správně usušená rajčata mají pokroucené okraje a voní. Zakápneme je 1 lžící balzamikového octa a promícháme.
- Ochutíme bylinkami dle chuti. My doporučujeme oregáno, tymián, bazalku a sušený česnek.
- Sušená rajčata naskládáme na těsno do skleněných nádob a pořádně utěsníme, aby k nim neměl vzduch přístup.
Naložte je!
Jednoznačně nejlepší jsou ale rajčata naložená. Příprava je také jednoduchá a výsledek stojí za to. Celá rodina si bude pomlaskávat.
- V menším rendlíku rozpalte kvalitní olivový nebo rostlinný olej. Panenský olivový olej je zbytečné používat.
- Mezitím skleničky pořádně vysterilujte v horké vodě po dobu alespoň 5 minut.
- Napěchujte je rajčaty. Pozor, neplňte je až po okraj.
- Vyzkoušet můžete několik variací. Výborná jsou proložená stroužky česneku, nebo čerstvými lístky bazalky, či s kapari.
- Zalijte rajčata olejem. Skleničky pořádně uzavřete víčkem a obraťte dnem vzhůru.
- Nechejte vystydnout. Dobrou chuť.
Tip redakce
Sušená rajčata jsou skvělá do těstovin, kuskusu, salátů či ke steakům. Určitě si je zamilujete.