Zázvor pravý, latinsky Zingiber officinale, je asijský zázrak. Setkat se s ním můžete v mnoha podobách. Jako sušený je skvělý k dochucování pokrmů, zejména asijská a indická kuchyně se bez něj neobejde. Jako čerstvý je však ještě lepší.

V mnoha českých obchodech a zelinářstvích dnes snadno dostanete čerstvé oddenky tropické rostliny stejného jména, Zázvoru pravého. Tento zázvor může zpracovat dle libosti, oblíbené je kandování, nakládání či sušení. Díky své výrazné pryskyřicové vůni obzvláštní různé druhy pokrmů od sushi po drobné čajové pečivo. Nejčastěji ho však využijete v tomto zimním období, kdy je onemocnění dýchacích cest víc než časté.

Proti rýmě a nachlazení

Zázvor totiž kromě toho, že výborně reguluje trávení a bojuje proti těhotenským nevolnostem, vyniká svými antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Ve spojení s medem a citrónem vytváří přímo dokonalou protichřipkovou bombu.

Jak na to? Jednoduše!

Zázvorový čaj
Potřebujete: 2 cm dlouhý odennek zázvoru, lžíci medu, citrón a vodu

Zázvor oloupejte. Na jemném struhadle nastrouhejte. Zalijte horkou vodou a 5 -10 min louhujte. Poté čaj sceďte, vmíchejte med a citrón.

Tento čaj je ideální i jako prevence při prochladnutí. Během nemoci urychluje léčbu a úspěšně snižuje horečku.

Fotogalerie
4 fotografie