Rebarbora je vytrvalá rostlina, která původem pochází z Tibetu. Dnes ji však najdeme na mnoha českých zahrádkách. Snadno z ní tak můžeme připravit lahodné moučníky, dezerty či právě kompoty a marmelády.
V nich rebarbora vyniká lehce nakyslou chutí. Ocení ji proto zejména milovníci jídla, kteří rádi zkoušejí netradiční recepty.

 

Sladkokyselý zázrak

Potřebujete: 1,5 - 2 kg rebarbory, 1 kg krystalového cukru, 1 dcl rumu, 1 citrón

1. Řapíky rebarbory omyjte a oloupejte.

2. Nakrájejte na cca 0,5 cm široké kousky.

3. Vložíme je do rendlíky a zalijeme vodou, tak aby byla rebarbora úplně ponořená. Povaříme, dokud rebarbora nezměkne a voda nezhoustne

4. Poté přidáme cukr, rum a šťávu z citrónu. Ke směsi nastouháme citrónovou kůru.

5. Mícháme dokud směs nezhoustne a nepřipomíná marmeládu.

5. Poté směsí naplníme čisté sklenice a lehce zalijeme rumem. Sklenicce dobře utěsníme a zavaříme.


Výborná i se zázvorem

Pokud vás lákají exotičtější varianty, zkuste obměnit ingredience. Místo citrónu můžeme použít kousky pomeranče a pomerančový likér. Zajímavá je také marmeláda ochucená čerstvým zázvorem a mátou.

Fotogalerie
5 fotografií