Mandarinka obecná, latinsky Citris reticulata, je strom, který plodí výjimečně dobré a sladké plody – mandarinky. Existuje mnoho druhů mandarinek, mezi nejznámější patří například klementinky či sacumy, všechny se však vyznačují jasně oranžovým zbarvením kůry a výraznou citrusovou vůní.

Odkud mandarinky pochází?

Říká se, že svůj název mandarinky získaly podle ostrova Mauritius, který byl původně pojmenován jako Mandare. Jiná teorie zase praví, že se mandarinky jmenují podle středověkých mandarínů, kteří si díky svému postavení mohli pravidelnou konzumaci mandarinek dovolit. Nicméně skutečností je, že tyto sladké citrusové plod pocházejí z oblasti jihovýchodní Asie – zejména Japonska a Číny, odkud se v 19. Století začali dovážet do západní Evropy. Dnes je běžné, že mandarinkové plantáže najdeme také v evropských subtropických oblastech.


Mandarinky chrání před stářím i rakovinou

Sladké plody mandarinek jsou bohatým zdrojem především vitamínu C, který působí protizánětlivě a chrání lidský organismus před běžnými nemocemi, jakými jsou chřipka či nachlazení. Navíc je tento vitamín účinným antioxidantem, který chrání tělo před volnými radikály. Díky tomu může náš organismus lépe bojovat s procesy stárnutí či rakovinou. Mandarinky také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Bílé blanky, kterými jsou srpky mandarinek obaleny, zase obsahují důležitý pektin, který výborně pracuje v našem trávícím traktu. Upravuje zažívání a stimuluje metabolismus. Z mandarinkové kůry se zase vyrábějí vonné oleje, které výborně slouží při relaxaci a tak navozují dobrou náladu.

Jak mandarinky skladovat?

Pokud chcete koupit opravdu kvalitní kus mandarinky, pak si vždy dejte pozor, aby byla kůra hladká a napnutá. Pokud povrch mandarinky je měkký a celkově jsou na něm drobné ďolíčky, znamená to, že je dužina suchá a mandarinky nebudou dobré a šťavnaté. Mandarinky nejdéle vydrží v lednici, odhaduje se, že čerstvá mandarinka při správné teplotě vydrží až 3 týdny. V pokojové teplotě mandarinky vydrží týden.

Fotogalerie
4 fotografie

Připravte si rychlý mandarinkový koláč

Mandarinky mají odjakživa výborné využití ve studené i teplé kuchyni. Skvěle se hodí do letních drinků, svěžích zeleninových i ovocných salátů či do sladkých moučníků. My pro vás připravili zaručený recept, který kromě výborné chuti vyniká jednoduchou přípravou.

Potřebujete:
Těsto: 350 gr polohrubé mouky, 270 gr cukru, 200 ml oleje, 220 ml mléka, 2 vejce, 3 lžíce kakaa, prášek do pečiva
Krém: 250 ml smetany ke šlehání, 2 vanilkové cukry, 1 ztužovač smetany, 1 pudink bez vaření, 2 malé konzervy mandarinek

  • V míse smícháme cukr, vejce a olej, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva. Postupně přidáváme mléko a kakao. Dobře promícháme a směs vlijeme na vymazaný plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut při 200 stupních Celsia.
  • Mezitím v jiné míse (uzavíratelné, nejlépe s užším hrdlem) smícháme na drobno nakrájené mandarinky, přidáme i část kompotové šťávy. Přisypeme vanilkový cukr a opět promícháme. Nakonec vlijeme smetanu, přidáme ztužovač smetany a pudink bez vaření. Směs přiklopíme a několikrát ji protřepeme. Hotový krém natřeme na buchtu a posypeme strouhanou bílou nebo hořkou čokoládou. Dobrou chuť!

Tip redakce
Jedná se o rychlou variantu, zejména pro vytížené hospodyňky, které nemají na přípravu příliš času. Krém je samozřejmě také vynikající pokud ho vyrobíme z domácího pudinku a vyšlehané smetany, do kterého přidáme mandarinky a cukr.