Asi nejjednodušší a nejméně náročný způsob, jak si uchovat houby, je zmrazení. Na to si ovšem vyberte jen zdravé plodnice. Menší houby můžete jen očistit a uložit do mikrotenového sáčku nebo plastové misky. V mrazáku s teplotou -18 °C a nižší houby vydrží asi půl roku až rok.

Zmazením si houby uchováte nejméně na půl roku.
Autor: Shutterstock.com
Větší plodnice blanšírujte

Pokud chcete zamrazit větší houby, je dobré je nejprve blanšírovat. To znamená, že je nakrájené nasypte do vroucí mírně osolené vody a povařte dvě až pět minut. Vzniklou pěnu a nečistoty sbírejte lžící. Pak je sceďte, propláchněte, nechte dobře okapat a uložte do mrazáku. Důležité je dodržovat zásadu, že před zamražením by se k houbám neměl přidávat tuk.

Na kterých si nepochutnáte

Ani na zmrazení se nehodí všechny houby bez výhrady. Třeba takové pýchavky po zmražení a rozmražení zhořknou. Mohou tak zkazit celé jídlo. Při mražení si dejte pozor, ať dobře smícháte tvrdší houby, jako jsou třeba hřiby nebo bedly s těmi měkčími, třeba klouzky.

NejHoubař
Autor: archiv

Staňte se NejHoubařem roku 2014 a vyhrajte 10.000 korun!

Léto je v plném proudu a houby konečně začínají růst jako po dešti. Zúčastněte se největší houbařské soutěže na internetu a staňte se Nej HOUBAŘEM roku 2014! Dohromady se hraje o 17 tisíc, stačí jen poslat pěknou fotku vašeho úlovku!

Přihlaste se ZDE >>