Asi nejjednodušší a nejméně náročný způsob, jak si uchovat houby, je zmrazení. Na to si ovšem vyberte jen zdravé plodnice. Menší houby můžete jen očistit a uložit do mikrotenového sáčku nebo plastové misky. V mrazáku s teplotou -18 °C a nižší houby vydrží asi půl roku až rok.
Větší plodnice blanšírujte
Pokud chcete zamrazit větší houby, je dobré je nejprve blanšírovat. To znamená, že je nakrájené nasypte do vroucí mírně osolené vody a povařte dvě až pět minut. Vzniklou pěnu a nečistoty sbírejte lžící. Pak je sceďte, propláchněte, nechte dobře okapat a uložte do mrazáku. Důležité je dodržovat zásadu, že před zamražením by se k houbám neměl přidávat tuk.
Na kterých si nepochutnáte
Ani na zmrazení se nehodí všechny houby bez výhrady. Třeba takové pýchavky po zmražení a rozmražení zhořknou. Mohou tak zkazit celé jídlo. Při mražení si dejte pozor, ať dobře smícháte tvrdší houby, jako jsou třeba hřiby nebo bedly s těmi měkčími, třeba klouzky.
Staňte se NejHoubařem roku 2014 a vyhrajte 10.000 korun!
Léto je v plném proudu a houby konečně začínají růst jako po dešti. Zúčastněte se největší houbařské soutěže na internetu a staňte se Nej HOUBAŘEM roku 2014! Dohromady se hraje o 17 tisíc, stačí jen poslat pěknou fotku vašeho úlovku!




