Bramboračka
Autor: Shutterstock.com
Bramborová polévka s houbami

Potřebujete na 6 porcí

300 g pokrájených čerstvých hub
3 velké brambory
voda
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
kostka zeleninového bujonu
1 velká cibule
4 stroužky česneku
2 lžičky majoránky
1 lžička kmínu
160 g másla
3 lžíce hladké mouky
petrželová nať
sůl a pepř

Postup

Polovinu másla rozpustíme v hrnci, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme pokrájené houby, krátce je podusíme, zalijeme vodou, vsypeme kousky zeleniny a kostky brambor, kmín, kostku bujonu a trochu soli a vaříme na mírném ohni, až všechny přísady změknou. Z másla a hladké mouky vymícháme v rendlíku zlatou jíšku a zahustíme s ní polévku, dochutíme ji utřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou a krátce prohřejeme. Porce zdobíme nasekanou petrželkou, podáváme s chlebem.

Kulajda
Autor: Shutterstock.com
Smetanová kulajda

Potřebujete na 4 porce

300 g hříbků
2 velké brambory
4 natvrdo vařená vejce
100 g másla
voda
3 bobkové listy
1 lžička celého černého pepře
1 lžička celého nového koření
4 lžíce hladké mouky
250 ml smetany ke šlehání 40%
sůl a pepř
250 ml kysané smetany
troška octa
3 lžíce čerstvého nasekaného kopru

Postup

Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme pokrájené hříbky a krátce osmahneme, pak vše zalijeme vodou, vsypeme kostky brambor, osolíme a vaříme, až houby a brambory změknou. V menším kastrůlku připravíme vývar z bobkového listu, nového koření a pepře a pak ho scezený přidáme do základu polévky. Pak do polévky nasypeme pokrájená vejce, kopr a vše zahustíme smetanou, do které jsme zašlehali hladkou mouku. Polévku dochutíme solí a necháme chvíli povařit. Polévku si na talíři můžeme ochutit troškou octa.

NejHoubař
Autor: archiv

Staňte se NejHoubařem roku 2014 a vyhrajte 10.000 korun!

Léto je v plném proudu a houby konečně začínají růst jako po dešti. Zúčastněte se největší houbařské soutěže na internetu a staňte se Nej HOUBAŘEM roku 2014! Dohromady se hraje o 17 tisíc, stačí jen poslat pěknou fotku vašeho úlovku!

Přihlaste se ZDE >>