Houbové karbanátky
Autor: Shutterstock.com
Houbové karbanátky
Potřebujete na 4 porce
600 g hub
3 tvrdší housky
2 lžíce hladké mouky
troška vody
2 vejce
1 větší cibule
troška mléka
100 g anglické slaniny (nemusí být)
sůl a pepř
1 lžičky drceného kmínu
olej na smažení
1 lžičky houbového koření
strouhanka na obalení
Postup
Očištěné houby pokrájíme nadrobno a podusíme ve vodě doměkka. Pak vodu slijeme, houby pomeleme s houskami, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a slaninu, hladkou mouku, vejce, koření a trošku mléka tak, aby vznikla hustá směs. Z ní tvoříme namočenýma rukama větší karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Hotové karbanátky necháme osušit na vrstvě ubrousků.
Podáváme s bramborovou kaší nebo pečivem.
Náš tip
Pokud je těsto moc řídké, můžete ho zahustit troškou strouhanky. Houbové karbanátky můžete dát také do housky namísto klasického burgeru.
Houbové rizoto
Autor: Shutterstock.com
Hříbkové rizoto
Potřebujete na 3 porce
750 g rýže arborio
2 šalotky
troška olivového oleje
200 g hříbků
150 ml kvalitního bílého vína
zeleninový vývar
150 g strouhaného parmazánu
houbové koření
1 lžičky drceného kmínu
1 lžičky tymiánu
sůl a pepř
Postup
Ve větším rendlíku necháme na oleji zesklovatět nadrobno nasekanou šalotku, pak přidáme pokrájené hříbky, krátce je osmahneme, přidáme rýži, zalijeme vínem a za stálého míchání necháme víno vyvařit. Pak do směsi přidáme koření, sůl, přilijeme trochu vývaru, mícháme a vaříme na mírném ohni, až rýže změkne. Podle potřeby doléváme vývar. Ke konci vaření přidáme do směsi polovinu parmazánu a necháme ho rozpustit. Rizoto podáváme posypané zbytkem sýra a čerstvými bylinkami.
Špekové knedlíky s houbovou omáčkou
Autor: Shutterstock.com
Houbová omáčka se špekovými knedlíky
Potřebujete na 4 porce¨
Na omáčku
400 g čerstvých hub (nejlépe hříbky nebo lišky)
zeleninový vývar
100 g másla
1 lžičky drceného kmínu
citronová šťáva
200 ml smetany ke šlehání
200 ml kysané smetany
5 lžic hladké mouky
sůl a mletý bílý pepř
Na špekové knedlíky
6 starších housek
250 g anglické slaniny
2 vejce
trocha mléka
hrst nasekané čerstvé petrželky
sůl a pepř
trocha hrubé mouky
mletý muškátová květ
Postup
Máslo rozpustíme v hrnci a pak na něm krátce podusíme očištěné pokrájené houby, zalijeme vývarem, přidáme kmín, sůl a pepř a vaříme na mírném ohni, až houby změknou. Sladkou a kysanou smetanu smícháme s hladkou moukou a zahustíme základ omáčky, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme trošku citronové šťávy a necháme chvilku povařit. Kostičky slaniny vyškvaříme, přidáme do mísy k nadrobno pokrájeným houskám a zalijeme troškou mléka. Pak do směsi vmícháme vejce, hrubou mouku, koření a sůl. Z ní tvarujeme namočenýma rukama kulaté knedlíky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě. Horké knedlíky propícháme vidličkou a pak je servírujeme s houbovou omáčkou.