Houby konečně rostou všude a mělo by tomu takat až do poloviny října, a to především na Šumavě v severních Čechách, na Vysočině a na Brněnsku. Nejhorší situace je podle mykologa Vladimíra Antonína ve středních Čechách.

Vedou řízky a smaženice

Houby jsou potravinou, která se alespoň jednou za čas objeví na talíři snad každého člověka. Zjistila to Výzkumná agentura NMS Market Research, která se zaměřila na houbařské zvyklosti české populace. Pouze 7 % uvádí, že houby vůbec nejí. Největší pochoutkou jsou houbové řízečky a smaženice.

NejHoubař
Autor: archiv

Kdo nehoubaří, není Čech

Do lesa se sbírat vydává víc než tři čtvrtiny lidí a dělí se při tom na dvě stejně velké skupiny. Jedna chodí sbírat houby pravidelně na „svá místa“, druhá naopak hledá tzv. „naslepo“. A vedoucí mykologické poradny Vladimír Antonín k tomu dodává: „Lidé, kteří jsou z malých vesnic, chodí spíše na vytipovaná místa, zatímco houbaři z velkých měst většinou žádné své místečko nemají.“

Muchomůrka růžovka - masák
Autor: Shutterstock.com
Zrádný masák

Muchomůrka růžovka je považovaná za velikou delikatesu. Jak její lidový název masák napovídá, chutná skoro jako maso a její klobouky jsou oblíbené smažené v trojobalu. Ale jen čtvrtina houbařů uvádí, že ji s  naprostou jistotou rozezná. Výborná houba se dá velmi snadno zaměnit za prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou. Pravděpodobně z tohoto důvodu ji také zhruba polovina houbařů raději vůbec nesbírá. Ale ani v jiných druzích hub se moc dobře nevyznáme. I když se na houby vydáváme ve velkém, necelá pětina obyvatel rozpozná maximálně 15 druhů hub.

Muchomůrka tygrovaná
Autor: Shutterstock.com
Jak ho poznáte

Bezpečně poznat růžovku od muchomůrky tygrované není vůbec složité. Znaků je hned několik. „Rozdíl najdeme především v prstýncích," radí Vladimír Antonín. „Masák má prstýnek z vrchu dolů jemně rýhovaný, kdežto muchomůrka ho má hladký. Odlišnosti můžeme najít i v barvě. Růžovka bývá ve spodu na nožičce temně vínová, ale muchomůrka zůstává krásně bílá.“

Kde je zkontrolujete

Pokud si nejste jisti tím, co jste si donesli z lesa, můžete zajít do mykologické poradny, které najdete například na adrese rostou.cz/mykologicke-poradny/. Další možností je vložit dotaz s fotkou na myko.cz/poradna/zeptejte-se-nas/.