Video
Video se připravuje ...

Jednou z nových technik je i lov ryb z kajaku, tzv. kayak fishing. Tato disciplína rybolovu v sobě kombinuje rybařinu a vodácký sport. archiv TV Prima

Sezení na břehu řeky nebo rybníka a sledování vodní hladiny je v dnešní uspěchané době balzámem na duši. A pokud u toho máme nahozené pruty a čekáme na tu vytouženou největší rybu, má čas u vody i zvláštní kouzlo a napětí. Každý už asi viděl rybáře, jak celé hodiny sedí a čeká, až rybu uloví na háček. To je zřejmě nejčastější představa o sportovním rybolovu.

„V posledních letech se do popředí dostávají i jiné, aktivnější formy. Například technika jménem přívlač, která slouží k lovu dravých ryb, kdy vedete umělou nástrahu tak, že imituje pohyb živočicha, který slouží jako potrava příslušné dravé rybě. Dále se může jednat o feeder, což je disciplína, kde budete potřebovat speciální feederový prut, který je speciálně pružný a dokáže indikovat přítomnost ryby na háčku,” vysvětluje Vít Bardon.

Jednou z nových technik je i lov ryb z kajaku, tzv. kayak fishing. Tato disciplína rybolovu v sobě kombinuje rybařinu a vodácký sport.
Autor: archiv TV Prima

Jednou z nových technik je i lov ryb z kajaku, tzv. kayak fishing. Tato disciplína rybolovu v sobě kombinuje rybařinu a vodácký sport. Díky kajaku se doplaví rybář na spoustu zajímavých míst, kam by se ze břehu nikdy nedostal, uvidí ryby v jejich přirozeném prostředí a ryby rybáře nebudou brát jako něco, čeho se mají obávat, protože kajak vnímají jako plovoucí strom. Výhodou kajaku je i ohleduplnost k životnímu prostředí, jelikož ho neznečišťuje pohonnými hmotami.

Na tento druh lovu se používá speciální rybářský kajak, což je velice stabilní plavidlo, určené speciálně pro lov ryb, s množstvím vychytávek a samozřejmě i s pohodlnou sedačkou, kterou nenajdete v žádné kánoi ani pramičce. Kajak se dá vybavit například echolotem pro vyhledávání ryb a prozkoumání dna, držáky prutů a třeba i kamerou pro zaznamenávání zážitků z lovu.

Jednou z nových technik je i lov ryb z kajaku, tzv. kayak fishing. Tato disciplína rybolovu v sobě kombinuje rybařinu a vodácký sport.
Autor: archiv TV Prima

„Lovit ryby na kajaku je velké dobrodružství, během kterého zažíváte nekonečný pocit svobody. A je to přitom tak jednoduché! Přijedete k řece, jezeru nebo k moři, složíte kajak ze střechy auta a vyrazíte na projížďku po revíru. Vyhledáváte ta nejlepší místa, která prochytáte, a když nic nezabere, přesunete se na další slibný flek. Přitom si užíváte jízdy na kajaku,“ říká specialista na kayak fishing Vít Bardon.

A jaké ryby se z kajaku dají chytit? Vlastně úplně všechny, od okounů přes štiky, kapry, sumce, na moři tresky, halibuty, ale i žraloky a plachetníky. Zatím největší rybou zdolanou z kajaku je 600kilový žralok. To se nám sice v českých vodách určitě nestane, ale i takový dvou metrový sumec dá pořádně zabrat…

Celý díl pořadu Gondíci s. r. o. uvidíte na Primě v sobotu 23. 5. 2015 v 16.25.