Video
Video se připravuje ...

Výhodou mozaiky je, že se dá aplikovat téměř na cokoliv. archiv TV Prima

Výhodou mozaiky je, že se dá aplikovat téměř na cokoliv. Stylově se hodí především do útulného, zabydleného zařízení, nebo naopak do prázdného interiéru, kde jsou čisté linie, které má opticky rozbít. Ať se jedná o hrnky, nádobí, květináče, umyvadlo, stoly či zeď. Stačí si jen vybrat, na co si poprvé troufnete.

Pak je důležité připravit si na papír návrh. Tím si uděláte přípravu na samotné obkládání. Pokud nemáte představu, jak by mozaika mohla vypadat, zkuste prohledat internet, jaké jsou trendy a možnosti. „Já například miluju květiny, konkrétně lilie, takže moje návrhy jsou velmi často právě s tímto motivem. Většinou se snažím najít i nějakou fotografii, aby podoba byla, co nejvěrnější,“ říká Ivana Bondareva Dubnová.

Výhodou mozaiky je, že se dá aplikovat téměř na cokoliv.
Autor: archiv TV Prima

Dále nastává fáze vybírání vhodných kamínků. Dobře se pracuje se skleněnými mozaikovými kameny, které lze koupit v obchodech pro tvořivé nebo v e-shopech. Dobře se dají využít i korálky, mušličky, kamínky či vše, co je odolné a vydrží dlouhé roky usazené na místě. Kupované mozaikové kameny se mohou ještě ručně tvarovat speciálními kleštěmi, dají se nalámat i na pouhou třetinovou velikost. Bez těchto kleští nikdy nedáte dohromady přesný tvar požadovaného obrázku nebo vzoru.

„Na papír s návrhem si nalepíme školním lepidlem zrcadlově otočené dílky mozaiky. Vše pak přeneseme na místo, kde má mozaika být. Toto místo nejprve natřeme profesionálním lepidlem na koupelnové obklady, následně přiložíme kousky mozaiky, tak aby byl papír nahoře. Minimálně jeden den počkáme, až se skládanka přilepí a potom pomocí mokré houbičky odstraníme papír. Nakonec se můžeme pustit do spárování,“ popisuje Ivana Bondareva Dubnová.

Výhodou mozaiky je, že se dá aplikovat téměř na cokoliv.
Autor: archiv TV Prima

Pokud mozaiku dáváme na zaoblené místo, jako má například umyvadlo, je nutné předem počítat s ohýbáním papíru. Nebo si nakreslit návrh po částech. Například jen jeden motiv – květ, ten uzpůsobit tvaru umyvadla, a pak tvořit dál. Pro různé ohyby a složitější plochy je nutné upravit velikost mozaikových kamenů speciálními kleštěmi tak, aby se nám neporušila linie.

A jak o mozaiku pečovat? To je asi nejčastější otázka, která každého napadne. „Mé zkušenosti jsou vynikající, například denně používané umyvadlo vypadá i po dvou letech jako nové,“ říká Ivana Bondareva Dubnová a dodává: „Vše, co k čištění mozaiky potřebujete, je běžný čisticí prostředek s abrazivními částečkami nebo čisticí pasta na spáry. Jednou měsíčně umyvadlo postříkejte sprejem proti plísním, chvíli nechte působit a poté opláchněte.“ Umyvadlo navíc díky barevnosti a strukturovanému povrchu nemusí vypadat tak špinavě jako keramické jednobarevné umyvadlo.

Celý díl pořadu Gondíci s. r. o. uvidíte na Primě v sobotu 9. 5. 2015 v 16.25.

Výhodou mozaiky je, že se dá aplikovat téměř na cokoliv.
Autor: archiv TV Prima