"Vůbec jsme jich tolik nečekali. Vždyť na ultrazvuku to vypadalo na tři až čtyři štěňata. O to větší bylo překvapení, když jich při císařském řezu přišlo na svět jedenáct," řekl chovatel Pavel Vojtek.

Štěňátka ještě ani nemají jména. "Jsou takoví maličcí a roztomilí," pochvalovala si je Natálka. "Ani nevadí, že trošku smrdí," dodala.

Početná psí smečka vyžaduje mimořádnou péči. Potomci anglického buldoka jsou totiž poměrně choulostiví, ne každý se dožije dospělosti. "Je kolem nich hodně práce. Ale to mi nevadí. Doufám, že povahou budou po mámě, tu nic nerozhází. Klea je ukázkový příklad anglického buldoka - usadí se v rohu na zahradě a klidně tam vydrží celý den. Jen si občas přijde pro pohlazení," podotkl Vojtek.

Fotogalerie
5 fotografií


Anglický buldok

Váží 22 až 25 kg, dorůstá 45 v kohoutku, je hladkosrstý, v barvě žíhané červeno- hnědé, béžové či strakaté bílé s kombinací barev.

Ve středověku byl chován pro zápasy s býky, od té doby se jeho podoba výrazně změnila. Je to pes nenáročný na pohyb, vytrvalý, rozvážný a oddaný. Je proslulý svou láskou k dětem, od kterých si nechá líbit takřka všechno.

Anglický buldok nesnáší hrubé zacházení. Ve zvýšené míře trpí zdravotními problémy, včetně srdečních onemocnění. U porodu musí často asistovat veterinář.

Majitelé anglických buldoků si nemohou tyto psy vynachválit pro jejich mimořádně klidnou, dobromyslnou povahu a osobitý smysl pro humor.