Jestliže se máma štěňat špatně stará o štěňata, téměř je nečistí, chovatelé pravidelně neuklízí, bude po příchodu do nového domova štěně také nečistotné.

Moje malá vlčice Waya za celou dobu, co ji mám a co začala chodit, neudělala jedinou loužičku do svého pelíšku. Kdykoli z ní něco vypadlo, její chůva leonbergřice Mufka to okamžitě uklidila a i teď, kdy jsou Waye tři týdny, se mne snaží Mufka předběhnout v úklidu bobečku nebo loužičky, kterou Waya někde provede. Z toho vyplývá, že mámy Wayi a Mufky byly prokazatelně čistotné. Tento vzorec dědění chování jsem znal už před lety, jen jsem ho neměl ověřený u vlčat, ale jen u psů. Teď už mi to do sebe zapadá bez nejmenších pochyb.

Pozor na špatné chovatele

Nejhorší katastrofou jsou tzv. chovy, kde se krmí štěňata nepravidelně, pokud vůbec a ta štěňata jsou nucena z hladu požírat všechno po sobě a cokoli, co je v dosahu. Z takového chovu si vždy dovezete problémového jedince, co se čistotnosti týče a budete mít hodně dlouho problém s požíráním všeho dostupného a hlavně všeho nechutného.

V době, kdy jsem se staral o psy z ulice, jsem zjistil, že mnohem čistotnější byla štěňata, která máma porodila třeba někde v lese a starala se tam o ně, než z odchovů, kde vrhy štěňat chovají lidé v klíckách zvaných kennelky, jež jsou podobné více králíkárnám než důstojnému ustájení a čistí tam ty kennelky jen občas. Stejné to bylo v odchovech, kdy lidé nemají volný čas, ale chtějí chovat, protože si myslí, když už mají doma fenu, musí mít přeci štěňata.

Bohužel je to daň 'moderní' doby, kdy chová každý, kdo si myslí, že na to stačí a hlavně pro peníze, nebo jenom proto, aby měla fena štěňata, přičemž péčí se tito množitelé zabývají jen minimálně. Vůbec je nezajímá, že lidé, kteří se nechají napálit takovýmito odchovy, kde to všechno zapáchá a koupí si odtamtud štěně v podstatě jen z lítosti, pak budou mít mnohdy i roky práce s naučením čistotnosti. Je k politování uvažování těch lidí, kteří si myslí, že když nejde o peníze, nejde o nic.

Přirozená je čistotnost

Čistotnost štěňat dává do vínku už jejich máma spolu s jejich předky a hlavně se dědí i negenetickou cestou prostřednictvím péče chovatelů. Psi, kteří vyrostli v šíleném zápachu, toto považují za normální a stejně tak mohou své potomky vychovat v prostředí, ve kterém se narodili oni sami. Jenom skutečně silní jedinci, jejichž předci byli všichni čistotní, se tímto občas nenechají zlomit. Vezmeme-li však samici, která se narodila ve špinavém prostředí, a necháme ji odchovat štěňata ve stejné špíně, její potomek nebude s největší pravděpodobností vůbec čistotu při odchovu řešit.

Kdykoli přijedu okouknout štěňata s vyrovnanou povahou, o které se chovatel pečlivě stará, mamka svá štěňata skoro až pronásleduje, aby po nich uklidila, vím, že odtud se budoucí majitel štěňat nebude muset takřka vůbec zabývat učením čistotnosti, která se vyřeší skoro sama během několika týdnů, často jen dní.

Znamená to tedy, že chcete-li čistotné štěně, vezměte si ho z čistého, dobře opečovávaného chovu, ne z psí množírny nebo od lidí, kteří se o vrh štěňat pořádně nestarají.

PRO VÍCE INFORMACÍ O RUDOLFU DESENSKÉM, JEHO KNIZE A VÝCHOVĚ PSŮ SE PODÍVEJTE NA STRÁNKY RUDOLF DESENSKÝ - ARTEMIS WWW.PSYCHOLOG-PSU.CZ.

Banner
Autor: Blesk.cz

Psí psycholog Desenský: Jak na psí agresivitu

Psí psycholog Desenský: Jak na psí agresivitu

Perou se vám psi, nebo nemají rádi jiné psy? S tímto problémem mne lidé navštěvují snad nejčastěji, přestože se to dá řešit poměrně snadno. Důležité…celý článek

Psí psycholog Desenský: Jak na psí agresivitu - část 2.

Psí psycholog Desenský: Jak na psí agresivitu - část 2.

Přinášíme vám druhou část článku psího psychologa Rudolfa Desenského o psí agresivitě. Vyřídí si psi své problémy sami mezi sebou? Nebo bychom jim…celý článek