Teď v létě to jsou především pejskové, kterým nesvědčí běhat v rozkvetlé trávě. Důkazem je třeba fenka mopse Sandy (11). „Vždycky v létě se začala drbat. Zvěrolékař přišel na to, že je alergická na pyl,“ svěřila se Blesku majitelka Sandy, Lída Beránková (66). Proto si teď přišla pro léky, které bude Sandy užívat. S sebou přivedla i štěňátko Betty. „Taky se začala drbat, máme starost, aby to zase nebyla nějaká alergie,“ dodala Beránková.

„Pejskovi uděláme alergické testy, abychom to zjistili,“ řekl zvěrolékař Oto Huml (51) z Veterinární kliniky Vedilab v Plzni. Na jaře vadí pejskům rozkvetlé stromy, v létě pak pyl z trávy a rostlin. Celý rok se pak u nich objevují alergie na jídlo a také na chemikálie. To jsou třeba šampony, kterými pejsky jejich páníčkové myjí. „Mám ale i mnoho psích pacientů, kterým nesvědčí výrazné vůně, jež lidé strkají do zásuvek v místnostech. Na ty jsou pejskové obzvlášť alergičtí,“ varuje Huml.

Jak se zjistí, na co je pes alergický?

1. Reakcí na kůži.
Pejskovi se do kůže aplikuje injekce alergenu. Těch může být i sedmdesát. Jestliže místo vpichu zarudne a oteče, ví se, na co je zvíře alergické.
Cena: 2500 Kč

2. Rozborem krve.
Pejskovi se odebere krev a z té zvěrolékař v laboratoři zjistí, na co je zvíře alergické. Tímto způsobem se dá zjistit 35 alergenů.
Cena: 2800 Kč

Fotogalerie
5 fotografií

Jak se psi léčí?

1 Když se zjistí, na co je pejsek alergický, připraví se pro něj speciální balíček. Jestliže zvíře trpí alergií na pyl z trávy, píchá se mu injekce s alergenem travního pylu. Léčba trvá zhruba 8 měsíců.
Cena: celková léčba 7000 Kč

2. U psů na rozdíl od lidí špatně zabírají antihistaminika (např. Zyrtec). Proto se většinou používají k léčbě kortikoidy. To jsou nejúčinnější protialergické léky. Mají bohužel mnoho vedlejších účinků, např. poškozují játra. Kortikoidy se pejskům aplikují ve formě injekcí nebo pilulek. To trvá i několik měsíců.
Cena: měsíční léčba 100 až 500 Kč (podle velikosti psa)

3. Léčba speciálním protialergickým psím lékem Atopica. Zvířeti se podávají kapsle. Funguje to stejně jako léčba kortikoidy, jenom je léčba mnohem dražší.
Cena: měsíční léčba 800 až 8000 Kč (podle velikosti psa)

4. Pejskovi se celý rok pravidelně podává lék Phytopica. Jde o přípravek čínské medicíny, který je vyrobený z bylin. Psům se přidává vždy 1x denně do žrádla. Bohužel v Česku není dosud registrovaný. Čeští chovatelé si tento lék vozí z Německa či Itálie.
Cena: měsíční léčba 500 až 5000 Kč

Co nejvíc psy trápí…

Pyly, plísně, roztoči, bleší kousnutí
Příznaky u všech těchto alergií jsou u psů stejné. Je to svědění, zarudnutí kůže, pejskové se škrábou. Na rozdíl od lidí jim jen výjimečně teče z nosu nebo mají záněty spojivek. Častěji mají záněty uší.

Potrava
Projevy jsou podobné jako u alergií na pyly. Pes se škrábe, svědí ho celé tělo. Potravinové alergie jsou často spojeny i s průjmy.

Chemikálie
Při alergických reakcích na šampony, parfémy nebo vůně do zásuvek trpí nejvíc psí pokožka. Rudne, někdy se zbarví až do oranžova a nepříjemně svědí.

Plemena nejčastěji trpící alergiemi:

➤ Americký bezsrstý teriér
➤ Německý boxer
➤ Dalmatin
➤ Labrador
➤ Jack Russell teriér
➤ Francouzský buldoček
➤ Bulteriér