Psinka

Nebezpečné virové onemocněním, které se projeví výtoky z nosu, zánětem spojivek, kašláním až zápalem plic. Střevní forma způsobuje průjmy a zvracení. Nervová křeče až ochrnutí. Většinou ho provází teplota, malátnost a nechutenství. Nemoc se přenáší kontaktem se psem nebo jeho sekrety. Je nebezpečná hlavně štěňatům.

Infekční hepatitida

Postihuje zejména játra a projevuje se žloutenkou, výraznou bolestí břicha, průjmem a zvracením. Často dochází i k zákalu rohovky.858656:gallery:true:true

Parvoviróza

Vysoce nakažlivé onemocnění se projevuje krvavým průjmem, zvracením a často končí smrtí. Nejvyšší riziko nákazy je u štěňat. Viróza se přenáší výkaly.

Parainfluenza

Tato infekce je nebezpečná tím, že se snadno přenáší vzduchem. Projeví se suchým kašlem, dávením a horečkou, později může postihnout plíce.

852288:gallery:true:trueLeptospiróza

Roznašeči jsou hlavně potkani a nakazit se může pes i jimi znečištěnou vodou. Mezi hlavní příznaky patří vysoké horečky, žloutenka, krvácení sliznic a krev ve výkalech. Některé typy se přenášejí i na lidi.

Koronaviróza

Průjmové onemocnění se vyskytuje hlavně u štěňat. Nejvíce vnímavá jsou štěňata ve věku 6–9 týdnů. Onemocnění se přenáší výkaly.

Vzteklina

Nebezpečné onemocnění, které se může přenést i na člověka pokousáním, po propuknutí příznaků končí vždy smrtelně.

Zdroj: veterinaHB.cz

Nebozí pudlíci: Američané z nich dělají ,umělecká´ díla

Nebozí pudlíci: Američané z nich dělají ,umělecká´ díla

Být pudlem v Americe, to musí být život pod psa! Jejich páníčkové se asi zbláznili a přetvářejí je nejen v úplně jiná zvířata, ale dokonce i ve své oblíbené…celý článek

Za obezitu psa může jeho pán

Pokud máte pejsky správně naočkované, s žádnou z těchto nemocí se po celý život nesetkají. Vážný zdravotní problém, který se dotýká třetiny psů, ale většina majitelů jej neřeší, je obezita. Žádného psa ani kočku nezabije, pokud občas dostane drobný pamlsek.

„Pokud se však porušují pravidla správné výživy soustavně, není divu, že  třetina našich psů je stižena obezitou,“ vysvětluje Miroslav Svoboda z brněnské Kliniky chorob psů a koček. Upozorňuje také na to, že každoročně narůstá výskyt cukrovky a dalších civilizačních onemocnění.

„Úplně se zapomíná na to, že příjem energie by měl být vyvážen přiměřeným výdejem energie, třeba pohybem v přírodě nebo příjemnými vycházkami,“ říká Svoboda. Kvůli tomu si přece psy lidé pořizují. Skutečnost však bývá úplně jiná.